Izložba u Prokuplju o Srbima na filmu u Velikom ratu

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2017, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba u Prokuplju o Srbima na filmu u Velikom ratu

Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu, hronološki dokumentarni filmovi i srpske teme iz Velikog rata deo su izložbe Istorijskog arhiva u Prokuplju i Jugoslovenske kinoteke koja će biti postavljena u Narodnom muzeju Toplice do kraja februara.

Izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“ sastoji se iz 3 dela i otvorena je u Narodnom muzeju Toplice povodom obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka.

Prvi deo je hronološki i sadrži sve snimke, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kako domaćih snimatelja, tako savezničkih i onih iz okupatorskih zemalja. Drugi deo izložbe sadrži srpske teme i treći govori o Srbima u svetskom filmu. Reč je o rediteljima, glumcima, scenaristima koji su za vreme Prvog svetskog rata nastupali u stranim kinematografijama - rekao je koautor izložbe Aleksandar Erdeljanović.

Prema njegovim rečima, 4 filma u okviru izložbe biće prikazana u Prokuplju u okviru obeležavanja 100 godina od Topličkog ustanka.

Inače, Toplički ustanak podignut je 1917. godine i to je bio tada jedini ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata u porobljenoj Evropi.

Okupator je u Srbiji stanovništvo podvrgao ekonomskoj eksploataciji, uništio kulturna dobra, zabranio ćirilicu i vršio nasilnu mobilizaciju nad srpskim stanovništvom kako bi slomio svest naroda o samostalnoj državi.

Toplički ustanak odneo je brojne žrtve, a za vreme borbe i posle gušenja ustanka, okupatori su ubili oko 20.000 muškaraca, žena i dece.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.