Izložba o oslobođenju Srbije 1918. “putuje” od Pirota do Niša

Izvor: JužneVesti.com, 02.Okt.2018, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba o oslobođenju Srbije 1918. “putuje” od Pirota do Niša

Svi oni koji bi želeli da vide izložbu “Naša istorija, naša sećanja”, na kojoj će biti prikazana svedočanstva o oslobođenju Srbije u jesen 1918. godine od strane Istočne armije, moći će to da učine, u Pirotu, Prokuplju, Leskovcu i Nišu od 3. oktobra.

Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.

I nakon sto godina, kažu u Francuskom institutu koji organizuje ovu izložbu, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini.

Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiii i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.

Izložbe će, dodaju, biti upriličene od 3 - 6. oktobra u Galeriji "Čedomir Krstić" u Pirotu, od 7 - 10. oktobra u Galeriji "Boža Ilić" u Prokuplju, od 12 - 18. oktobra u Narodnom muzeju u Leskovcu, kao i od 20 - 24. oktobra u Oficirskom domu u Nišu. Nakon toga, izložba se seli u Knjaževac.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.