Heroine iz logora – Milica Šuvaković

Izvor: Megafon.co, 07.Dec.2021, 11:26

Heroine iz logora – Milica Šuvaković

Možemo li danas uopšte da zamislimo život kakav je imala Milica Šuvaković Maša? Mlada partizanka borila se protiv okupatora, trudna je zarobljena i odvedena u logor, porodila se, provela kratko vreme sa sinom u logorskoj ćeliji i ubrzo streljana. Imala je tek 30 godina.
 „Rođena je 1912. godine u Pakracu, studirala filozofiju u Beogradu. Tu se spojila sa komunističkom omladinom i zbog toga je već pre rata imala probleme. Početkom rata kada su je ustaše pronašle i >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << kada je već postojala realna opasnost po njen život, pod lažnim imenom – Jovanka Popović prebacila se u Prokuplje, priča za Megafon Nebojša Ozimić, kustos istoričar u Memorijalnom kompleksu 12. februar.

Novinar, kamera: Sonja Urošević
Montaža: DP
Muzika: Turned to Dust – The Whole Other
Milica Šuvaković tada je već bila u poodmakloj trudnoći. Nosila je dete kasnijeg narodnog heroja – Konrada Žilnika.
„Međutim, bugarska provala je rezultirala zarobljavanjem Maše i ona je završila u logoru. U već poodmakloj trudnoći, zahvaljujući, pre svega, angažovanju lekara logora na Crvenom krstu, a bogami i društva Crvenog Krsta iz Niša, porodila se u Gradskoj bolnici 9. septembra i donela na svet zdravo muško dete.“
Dete joj je nekoliko dana kasnije doneto u Logor da ga vidi.
„Delegacija društva Crvenog Krsta, u kojoj je bio sveštenik, Radomir Antić, zajedno sa sestrom Remigijom iz Katoličke crkve i nekoliko aktivistkinja Crvenog Krsta, došla je da uzme malog dečaka i da ga odnese na sigurnije mesto.Sluteći da će njoj ovde biti kraj, Milica je poželela da mali dečak dobije ime Želimir. Jer je ona tako žarko želela mir.“
Foto – Narodni muzej Niš – Memorijalni kompleks 12. februar Rastanak sa novorođenčetom Scenu rastanka majke sa detetom preživeli logoraši opisali su kao veoma potresnu.
„Ali je sve išlo svojim tokom. Mali Želimir je dat tetki na čuvanje. A decembra meseca, zajedno u grupi sa logorašima koji nisu uspeli da pobegnu decembra ’42. godine, Milica Šuvaković je streljana na Bubnju i Nišlije su tada obaveštene o tome plakatiranjem.“
Ko je to dete danas? Dobro nam je svima poznato ime.
„Smrću Milice Šuvaković, nije se ugasilo prezime Žilnik. Veliki jugoslovenski režiser Želimir Žilnik koji je rođen u ovom prostoru, i dan danas dolazi i posećuje mesto gde je rođen i za koje je najintimnije vezan“, zaključuje Ozimić.
Foto – Narodni muzej Niš – Memorijalni kompleks 12. februar *Ovaj prilog nastao je u okviru projekta „Heroine niškog logora“ koji je podržala GO Crveni krst kroz Konkurs za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2021. godini.

Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.