Izvor: RTS, 07.Okt.2022, 15:59

Gvozdeni puk najodlikovanija jedinica u istoriji srpske vojske

Polaganjem venaca na spomenik palim junacima Gvozdenog puka, u Prokuplju je obeležena 110.-to godišnjica mobilizacije slavne srpske jedinice, koja je bila strah I trepet za neprijatelja i predvodnica ostaloj srpskoj vojsci.
Srbija je u ratovima koji su se vodili na prostoru Balkana od 1912. do 1918.godine mobilisala više od stotinu pukova raznih rodova vojske, ali je samo jedan dobio počasni naziv: Gvozdeni. Prestižno ime dodeljeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2. pešadijskom puku "Knjaz Mihailo", formiranom 7.oktobra 1912. u Prokuplju.


„Gvozdeni puk je dobio naziv „Gvozdeni"1913.godine u jednoj bici protiv Bugara, kada su ga vojnici iz drugih pukova prozvali gvozdeni, jer on je uvek napadao, nikad se nije povlačio. Gvozdeni puk je učestvovao u svim bitkama 1912, 1913., 1914.godine i na Solunskom frontu", objašnjava Darko Žarić, muzejski savetnik, istoričar.
Nije bilo kuće u Toplici koja nije imala pripadnika Gvozdenog puka. Od 20 hiljada mladića , 20 do 30 godina starosti iz Jablanice i Toplice, njih oko tri hiljade nikada se nije vratilo iz rata. Deda Radice Cvetković iz sela Kondželja se vratio kući posle sedam godina, ali su njegova tri sina pala za slobodu.
„Za mene je ovo velika čast. Ponosim se svojim dedom. Ponosim se njegovom hrabrošću, njegovim požrtvovanjem za zemlju koju je voleo", kaže Radica Cvetković iz Kondželja.
Dvestapedesetpet pripadnika Gvozdenog puka dobilo je najviše srpsko vojno odlikovanje Karađorđevu zvezdu s mačevima, njih četrdesetoro čak dva puta.
„Sa ove vremenske distance to su bili nesebično hrabri ljudi, veliki patriote, siromašni materijalno, ali bogati duhom i snagom i kao takvi dali su zlatne stranice srpske istorije", ističe Branislav Otašević, publicista iz Berana.
Na mestu gde je na današnji dan, pre 110 godina, mobilisan Gvozdeni puk, u ime predsednika republike, koji je i pokrovitelj manifestacije, vence na spomenik položio je predsednik Skupštune Srbije Vladimir Orlić, a počast su odale delegacije grada Prokuplja, vojske i boračkih organizacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.