Gde je bista kralja Aleksandra

Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je bista kralja Aleksandra

Tek nedavno pronađena je samo fotografija biste koja je bila postavljena 1937. godine u prokupačkoj „Sokolani”

Prokuplje – Poslednji grad koji je posetio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević pred polazak u Francusku bilo je Prokuplje, gde je na glavnom trgu otkrio spomenik Topličanima palim u Prvom svetskom ratu i Topličkom ustanku. Spomenik je osveštao patrijarh Varnava, koji je tog dana, 9. septembra 1934. godine prisustvovao i obeležavanju hiljadugodišnjice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovdašnjeg hrama Sv. Prokopija, a u blizini pošte udaren je i kamen temeljac „Sokolskog doma”, po projektu poznatog beogradskog arhitekte Korunovića.

            Tačno mesec dana kasnije, 9. oktobra, na kralja je izvršen atentat u Marselju. Tri godine posle njegove smrti, Topličani su mu, 13. juna 1937. godine, podigli spomenik na ulazu u „Sokolski dom”. Kako je pisala „Politika” 14. juna, tom prilikom je priređena velika svečanost. Spomenik je otkrio potpukovnik Milenko Jovanović, izaslanik Kraljevskog namesništva. Tog dana pred zgradom Okružnog načelstva otkriven je i spomenik Kosti Vojinoviću, legendarnom vođi Topličkog ustanka iz 1917. godine. Taj spomenik, inače rad poznatog vajara Rista Stijovića, posle rata je nekoliko puta premeštan, ali je ipak sačuvan i nalazi se u centru grada.

            Spomenik kralju Aleksandru, međutim, nije bio te sreće. Ni do danas se ne zna ko ga je i kada uklonio, niti gde se sada nalazi, ako je uopšte sačuvan. Zna se da je u toku okupacije u „Sokolskom domu” bila smeštena bugarska komanda. Da li su oni srušili i odneli, ili je to neko uradio posle rata, nigde nije zabeleženo.

            Slobodan Nestorović, hroničar Prokuplja i dugogodišnji urednik u „Politici”, zabeležio je samo jednu rečenicu u svojoj knjizi „Pod Hisarom”. Ona glasi: „Posle oslobođenja Prokuplja, septembra 1944. godine, bista kralja Aleksandra je uklonjena”. Gde je završila ne piše ni on.

            Nije sačuvana nigde u ovome gradu čak ni fotografija te biste. Nju je, tek nedavno, pronašao Radmilo Hadži-Manić, fotograf ovdašnjeg muzeja. I to u ostavštini njegovih rođaka, u kući Zorke i Alekse Stojanovića u selu Mala Plana.

D. Borisavljević

objavljeno: 08.10.2014
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.