Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2019, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državne i lokalne mere za bolji život romske zajednice

NIŠ

Produkcija RomaWorld iz Niša uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava, sprovodi u Nišu, Prokuplju i Leskovcu projekat „Državne i lokalne mere za bolji život romske zajednice“.

Ova tri grada imaju Lokalne akcione planove za Rome, a ideja okruglog stola, bila je da se ustanovi da li se i u kojoj meri oni primenjuju.

U Leskovcu, prema popisu iz 2011. godine, živi 7.700 Roma, što >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je preko pet procenata od ukupnog broja stanovnika.

Usvajanjem Akcionog plana, lokalna samouprava je pokazala dobru volju za sistemsko rešavanje problema romske zajednice, a visinom budžeta od čak 940.000 evra, predviđeno je dovoljno sredstava za konkretne aktivnosti u najvažnijim oblastima.

Turkin Redžepi, koordinator projekta, kaže da u praksi realizacija ni izdaleka ne prati planove.

„Uvidom u zvanični dokument na sajtu grada Leskovca saznajemo da je za obrazovanje opredeljeno 538.000, a za stanovanje 398.000 evra, dok za zapošljavanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, kulturu, informisanje i antidistriminacione aktivnosti, sredstva uopšte nisu planirana. Mislim da raspodela sredstava nije dobra, pa bi lokalnoj samoupravi, obzirom da važećem planu ističe rok trajanje ove godine, preporučio da u narednom, ove važne stavke ne budu nule. Ne mora to ta bude ambiciozno, kao sada milion evra, neka bude 3, 5 ili 10 miliona dinara, ali neka se oni ulože namenski u poboljšanje uslova života Roma. Verujem i da bi stipendiranjem Roma koji upisuju srednje škole mnogo više njih bilo podstaknuto da nastavi obrazovanje.“

Redžepi ističe da Lokalni akcioni plan za Rome, koji Leskovac ima, mnogi gradovi i opštine u Srbiji, nemaju.

Zoran Saitović iz organizacije „Rosa“ kaže da je počelo je ulaganje u stanovanje, pošto je lokalna samouprava, zajednički sa državom finansirala uređenje saobraćajnica u Sat-mahali i uložila sredstva u izradu detaljnog plana regulacije za naselje „Slavko Zlatanović“.

„U obrazovanje jeste uloženo oko pola miliona, a bilo je davanja i za druge oblasti, ali to nije evidentirano u Lokalnom akcionom planu, jer njegovu realizaciju niko ne prati. Ni novim Lokalnim akcionim planom neće se postići cilj, ako njime budu isplanirana nerealno visoka sredstva, koja ostanu mrtvo slovo na papiru. Najpre treba utvrditi u kojoj meri je realizovan prethodni dokument, pa na osnovu toga postaviti prioritete i odrediti budžet. Inače, migracije ne pogađaju samo većinski narod u Srbiji, već i nacionalnu zajednicu Roma. Mislim da će naredni popis nedvosmileno pokazati da je iz Leskovca, put Evrope, za boljim životom otišlo 10-15% Roma.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.