Dobri uslovi, uposlenost minimalna

Izvor: RTS, 26.Dec.2014, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri uslovi, uposlenost minimalna

Više od pola veka, Prokuplje slovi za jedan od značajnih centara obojene metalurgije u Srbiji. U nekadašnjem gigantu, Fabrici obojenih metala, koja je privatizovana 2008. godine, uposlenost kapaciteta je minimalna, iako imaju gotovo jedinstven proizvodni program.

Nasuprot tome, u livnici Metalurg, iz godine u godinu proširuju proizvodnju i sa manjim serijama i troškovima, uspešno se prilagođavaju uslovima tržišta i konkurencije.

Nakon otvaranja nove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << topionice u Boru očekuju stvaranje povoljnijeg ambijenta za privređivanje,u ovoj, izvozno orjentisanoj grani privrede.

U pogonima Fabrike obojenih metala, u kojima se svojevremeno mesečno prerađivalo preko hiljadu tona bakra, olova, kalaja, danas sasvim drugačija slika.

"FOM praktično radi sa deset posto kapaciteta. Mi bismo mogli unutar Evropske unije da prodamo i petsto tona proizvoda mesečno, ali je finansiranje obrtnih sredstava teško", kaže direktor Fabrike obojenih metala u Prokuplju Ranko Tončić.

U proizvodnji traka, metalnog novca i delova za municiju, do pre dvadesetak godina, radilo je blizu hiljadu radnika.

Zbog dobrih poslovnih rezultata i visokih zarada zaposlenih, tih godina, radno mesto u FOM-u bilo je ravno ozbiljnijem dobitku u igrama na sreću.

Danas je ovo kolektiv od tek sedamdesetak zaposlenih, koji od poslovodstva, kako kažu, očekuju redovnu isplatu zarada i izmirivanje dugovanja na ime doprinosa.

Za razliku od Fom-a, livnica "Metalurg" već decenijama uspešno posluje. Počeli su kao porodično preduzeće, a sada zapošljavaju devetnaest radnika.

"Ja radim u ovoj firmi od dvehiljadite godine i mogu da kažem da sam zadovoljan i uslovima rada, a i platom", kaže Goran Milošević, radnik Livnice "Metalurg" u Prokuplju.

"Uspeh nam je prodor na tržišta van naše zemlje. Imamo 184 komintenta u zemlji i dvadesetak u inostranstvu", kaže Milovan Stanković, vlasnik Livnice "Metalurg" u Prokuplju.

Otvaranje nove topionice u Boru, nadaju se prokupački metalci, samo je prvi korak ka  ozdravljenju srpske metalurgije.

"Trebalo bi i ova nova topionica, koju je gradila država u Boru, da osmisli neke programe za prerađivačku industriju, kako bi se izvozio finalni proizvod, a ne katode", kaže direktor Fabrike obojenih metala u Prokuplju Ranko Tončić.

Tradicija metalurgije u Toplici seže do praistorije. Prema tvrdnjama arheologa, bakar se ovde topio još pre sedam hiljada godina.

rts.prokuplje@rts.rs

+381 27 329 108

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.