Dnevno se rode samo dve bebe

Izvor: Blic, 16.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dnevno se rode samo dve bebe

PROKUPLJE - Višegodišnji pad nataliteta u Toplici prošle godine drastično je pogoršan jer je rođeno samo 720 beba, što je odnosu na godinu dana pre za 150 novorođenih manje. Još sumorniju sliku čini podatak da je u decembru rođeno 46 beba, što je najmanje novorođene dece za poslednjih 40 godina od kako postoji porodilište.

- Sa izuzetkom 2001. kada je svet ugledalo 1.038 novorođenčadi, pad nataliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prisutan je u Toplici skoro dve decenije. Do 1990. godine rađalo se između 1.400 i 1.500 beba, a danas je taj broj preplovljen. Ekonomska nerazvijenost, loši materijalni i socijalni uslovi u kojima stanovništvo ovog kraja uglavnom živi glavni su razlozi za sve manje dece. Veliki je i broj žena koje svoje prvo a najčešće i jedino dete rađaju u 30. godini ili čak kasnije - kaže dr Nenad Radmanović, načelnik odeljenja za ginekologiju i akušerstvo bolnice u Prokuplju.

Podatke o beloj kugi u Toplici ilustruju i poluprazne sobe na prokupačkom prodilištu koje pokriva još i opštine Blace, Kuršumlija i Žitorađe.

- Imam 25 godina i rodila sam drugo dete, sina. Pošto već imam ćerkicu ne želim više dece - kaže Danijela Kostić (25) iz Kuršumlije. Isto razmišlja i Tatjana Petrović (20) iz Male Plane koja posle rođenja sinova blizanaca takođe ne planira više dece. Na treće dete možda će se, kako kaže, odlučiti Jelena Ilić (23) iz Blaca jer bi posle dva muška htela da ima i žensko dete.

Retki ali svetli primeri porodica sa troje i više dece uglavnom dolaze iz planinskih sela kuršumlijske opštine gde je brojna porodica i dalje tradicionalno pitanje statusa. Međutim, činjenica da na svaka tri do četiri novorođenčeta dolazi po jedan nameran prekid trudnoće takođe govore za sebe.

- Abortus je u ovom kraju i dalje glavni metod planiranja porodice. Iako na sve načine nastojimo da ženu odvatimo od prekida trudnoće, retko to postižemo jer se one pravdaju time da nemaju uslova za još jedno dete - kaže dr Zoran Savić, specijalista akušer.

Prokupačka i opštine Topličkog regiona se po visini primanja godinama nalaze na začelju u Srbiji a prosečna plata je, prema poslednjim podacima, 19.500 dinara. Propast velikih firmi, odlazak mladih iz zavičaja, stopa nezaposlenosti među najvišima u zemlji, kao i visoke cene dečjih potrepština očigledno su nepremostiva prepreka za mlade roditelje koji teško odlučuju da imaju više od dvoje dece.

Pomoć za porodilište

Otkako je otvoreno pre tri i po decenije, prokupačko porodilište nije mnogo izmenilo izgled. Stolarija, mokri čvorovi, aparatura i ostalo odavno su zreli za zamenu. Sprovođenje programa „Bebi frendli" u kome su bebe odmah po rođenju uz majke obezbedilo je porodiljama samo toplu vodu u sobama. Za obezbeđnje boljih uslova prikuplja se pomoć donatora za urgentnu popravku sanitarnih čvorova i krečenje odeljenja.

Prvorođenčetu 5.000 dinara

Sa ciljem da delimično ublaži stanje i motiviše na rađanje opština Prokuplje je budžetom predvidela jednokratnu pomoć od 5.000 dinara za svaku prvorođenu bebu. Pomoć se sa povremenim prekidima uglavnom isplaćuje na vreme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.