Digitalni marketing za povratnike po readmisiji u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 07.Okt.2022, 14:53

Digitalni marketing za povratnike po readmisiji u Prokuplju

U prokupačkom Društvenom centru namenjenom pre svega za povratnike po readmisiji, ali i drugim kategorijama ugroženog stanovništva, završena je obuka "Digitalni marketing za povratnike po Sporazumu o readmisiji i lokalno ugroženo stanovništvo". Obuku je pohađalo i završilo 22 polaznika, a organizovalo je Udruženje Roma Prokuplje.

Podrška pri zapošljavanju, motivacione radionice, kao i stručna obuka raznih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << profila od frizera, kozmetičara, trgovca, kuvarice do konobara, ali i razne preduzetničke delatnosti i pravna pomoć samo su deo ponuđenih aktivnosti koje su dostupne povratnicima po readmisiji u Centru.

Poslednja u nizu obuka je održana u okviru projekta Podrška socijalnoj reintergraciji povratnika i lokalno ugroženog stanovništva kroz usluge Centra zajednice u Prokuplju, Žitorađi i Merošini uz podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Pored obuka svi zainteresovani građani mogu da dobiju pravnu pomoć kao i podršku prilikom upisa dece u školu, podršku za lakše uključivanje u tržište rada, zapošljavanje i samozapošljavanje - kažu u GIZ.

Dodaju da je krajnji cilj informisanje i osnaživanje romskih devojčica i dečaka i drugih ugroženih kategorija, koji po povratku iz Nemačke žele da ostanu u Srbiji i uspešno se reintegrišu u sistem.

Projekat Podrška socijalnoj (re)integraciji povratnika i lokalno ugroženog stanovništva kroz usluge Centra zajednice u Prokuplju sprovodi se u okviru Programa "Migracije za razvoj", koji se finansiran od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a u Srbiji ga sprovodi GIZ.

Inače, u Prokuplju se od 2020. godine nalazi Centar za readmisiju koji pokriva jug Srbije i kao prvi takav u zemlji, omogućuje povratnicima da dobiju tačne informacije o stvarima koje ih zanimaju, kako bi se lakše prilagodili.

Prostor u kome je smešten Centar u naselju Čerkez mala u Prokuplju renoviran je donavcijom Vlade Japana od 6 miliona dinara.

Procena je da samo u Prokuplju ima oko 1.000 povratnika po sporazumu o readmisiji, najviše iz Nemačke, ali i drugih zemalja Evrope.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.