Čišćenje Toplice od uginule ribe

Izvor: RTS, 30.Sep.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje Toplice od uginule ribe

Za samo sat vremena u reci Toplici prikupljeno više od 3.000 uginulih riba. Akcija čišćenja posle jučerašnjeg velikog pomora nastaviće se i narednih dana. Još nije poznat zagađivač, koji je uzrokovao trovanje.

Ribočuvari su jutros posle velikog pomora riba u reci Toplici kod Kuršumlije, u akciji čišćenja za samo sat vremena prikupili više 3.000 uginulih riba.

Akcija čišćenja uginule ribe, po nalogu republičkog inspektora za ribarstvo, nastavlja se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << danas, ali i narednih dana, na potezu od Kuršumlije prema Prokuplju, rekao je agenciji Beta ribočuvar Dragan Mijajlović.

Opšti pomor riba u Toplici, od Kuršumlije nizvodno prema Prokuplju, u dužini od oko 16 kilometra, dogodio se juče u popodnevnim satima. Prema rečima direktora ribočuvarske službe "Južna Morava dva" Nikole Kuzmanovića, u pitanju je totalni pomor autohtone vrste riba, a šteta je neprocenjiva.

"Da se radi o veoma ozbiljnom ekološkom incidentu, dokazuje to što smo jutros sakupili toliko uginulih riba. Radi se o ribama veličine od nekoliko grama do nekoliko kilograma po komadu, ovo je ekološka katastrofa", kazao je Kuzmanović.

Prema njegovim rečima, još je nepoznato koliko je riba tačno uginulo, a samo na jednoj lokaciji, u kuršumlijskom selu Točane, jutros je prikupljeno oko 3.000 uginulih riba.

"Ovo je samo delić ribe koji smo uspeli da prikupimo, jedna količina ribe je na dnu reke, dok je mnoge voda odnela. U toku dana očekujemo da prikupimo ogromnu količinu uginule ribe", rekao je Kuzmanović.

Ribočuvar Dragan Mijajlović kaže da mrtve ribe još plutaju niz Toplicu, od centra Kuršumlije ka Prokuplju, a iz reke, koja je crne boje, širi se neprijatan miris.

"Nivo zagađenja je još isti, a danas se broj uginule ribe povećava u odnosu na juče. Mrtve ribe smo juče registrovali u dužini od 14 kilometra, a danas već na 16. kilometru od Kuršumlije", rekao je Mijajlović.

Ribočuvarska služba "Južna Morava dva" iz Niša angažovala je desetak zaposlenih u čišćenju Toplice. Zbog nesnosnog smrada iz reke, čišćenje ribočuvari obavljaju s maskama na licu.

Nadležne inspekcijske službe, juče su uzele uzorke vode i uginule ribe i očekuju se rezultati.

Nakon toga, ta ribočuvarska služba će podneti krivične prijave zagađivaču. U toj službi kažu da po Zakonu o ribarstvu, pošto se radi o autohtonoj vrsti riba, jedna riba iz Toplice vredi 1.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Toplica: Za sat vremena izvađeno 3.000 mrtvih riba

Izvor: Vesti-online.com, 30.Sep.2012

Ribočuvari su jutros posle velikog pomora riba u reci Toplica, u Kuršumliji, u akciji čišćenja za samo sat vremena prikupili više 3.000 uginulih riba. ..Ribočuvari od smrada ne mogu da priđu reci  ..Akcija čisćenja uginule ribe, po nalogu republičkog inspektora za ribarstvo, nastavlja se...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.