Burek stigao do Irske

Izvor: Politika, 13.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burek stigao do Irske

Prokupčanin Dragiša Milovanović dobio dozvolu za izvoz ovog proizvoda u Nemačku, Holandiju, Švajcarsku, a uskoro i u Englesku

Prokuplje – Dok ovo pišemo (utorak posle podne) upravo se u Cirihu istovaraju dve tone bureka sa sirom, dopremljenog iz Prokuplja. Prokupčanin Dragiša Milovanović, poznat kao Gile Pekar, sa ponosom ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je reč o prvim količinama ovog proizvoda iz Srbije koje su plasirane na tržište jedne od zemalja Evropske unije. Iako Giletova firma još ne izvozi u Irsku, posredni putem njegov burek je dospeo do Dablina, što jer naročiti obradovalo jednog tamošnjeg ljubitelja mrsnog zalogaja.

A da bi prokupački burek „preplivao” Lamanš, trebalo je proći mnoge staze i bogaze, bezbrojne prepreke, formalne i suštinske.

Najpre, objašnjava Milovanović, po propisima EU, nama nije dozvoljeno da izvozimo na njeno tržište proizvode životinjskog porekla. Zato su se on i njegov sin Miroslav, preko firme „Hameum internacional”, koje su zajedno osnovali, snalazili. Otac i sin, sa starom mlinarskom i pekarskom tradicijom, znali su da je burek atraktivan prehrambeni proizvod za veći deo Evrope. Najpre zato što je tamo mnogo radnika sa Istoka, za koje je ovo tradicionalno jelo najčešće za doručak i večeru. Ali i da je Zapadu već dojadio hot-dog. Zbog toga su odlučili da tamo šalju, najpre, prazan burek, zamrznuto testo u posebnom pakovanju. Pokazalo se da je potez bio pun pogodak, pa su Milovanovići u Nemačkoj osnovali i sopstveno preduzeće, a sin Miroslav je uspeo da dobije i državljanstvo te zemlje.

Onda su krenuli, kad su to propisi dozvolili, da na to tržište plasiraju i burek sa voćem i povrćem (jabuke, višnje, spanać...), pa i da koriste palmino ulje, jer srpska mast i ulje nisu bili dozvoljeni.

A onda je odobreno i da mogu da izvoze i burek sa mesom. Na izvoz bureka sa sirom, što je „vrh” ovog prastarog izuma istočnjačke gastronomije, čekali su ravno četiri godine. Jer, i na Istoku i na Zapadu svi znaju za ovo pecivo punjeno sirom. Ali, još je na snazi zabrana uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije u zemlje EU. Malo je, međutim, onih koji su znali da je, ipak, dozvoljen uvoz prehrambenih proizvoda koji u svom sastavu imaju najviše do 50 odsto sira i mleka. Taj propis, kaže Dragiša Milovanović, objavljen je i u službenom glasniku EU još u maju 2007. godine, a da to čak ni u našim resornim ministarstvima nisu znali. Njegovom sinu Miroslavu na to su skrenuli pažnju nemački poslovni prijatelji, pa su prve količine bureka sa sirom iz Prokuplja uspešno prešle sve granične kontrole i već su na tržištima Zapadne Evrope.

– Već spremamo pet tona takvog bureka za tržište Engleske, a upravo sam dobio jedno za nas veoma ohrabrujuće pismo. Piše nam neki Irac iz Dablina da je u tom gradu kupio naš burek i da je oduševljen ukusom i kvalitetom. U Irsku mi još ne izvozimo, ali je tamo naš kupac iz Holandije uspeo da plasira burek iz Prokuplja. Naravno, ponosni smo što se u Irskoj saznalo za naš grad, ali i što nam se široko otvaraju vrata za neograničeni izvoz – kaže Dragiša Milovanović i dodaje da pohvale iz cele Evrope stižu i putem Interneta.

Milovanović sa olakšanjem kaže da sada može da se posveti proizvodnji i kvalitetu bureka, jer više ne mora da brine o mnogobrojnim dozvolama i hrpama papira koje je morao da pribavlja. I to ne samo od naših instituta, koji potvrđuju kvalitet i poreklo životnih namirnica koji ulaze u sastav bureka, nego i raznih međunarodnih inspekcija i komisija, kroz koje mora da se prođe, da bi se došlo do kupaca u Minhenu, Cirihu, Londonu...

A dve tone bureka, koliko se redovno mesečno izvozi u Nemačku i Holandiju, uskoro će se najmanje udvostručiti. O bureku iz Prokuplja i poslovnom uspehu u izvozu, nadaju se Milovanovići, tek će se čuti.

D. Borisavljević

[objavljeno: 13/05/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Politika: Burek stigao do Irske

Izvor: Mondo, 13.Maj.2009

Prokupčanin Dragiša Milovanović dobio dozvolu za izvoz ovog proizvoda u Nemačku, Holandiju, Švajcarsku, a uskoro i u Englesku.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.