Biblioteka pred iseljenjem

Izvor: Politika, 08.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biblioteka pred iseljenjem

Opštinski sud, u čijem je suterenu prokupačka Narodna biblioteka „Rade Drainac”, traži da joj se oslobode prostorije

Prokuplje – Još šezdesetih godina prošlog veka, kada je u centru Prokuplja izgrađena nova Palata pravde u kojoj su sada Opštinski i Okružni sud, opštinske vlasti su odlučile da u suterenu ove zgrade smeste i Narodnu biblioteku „Rade Drainac”. To je, navodno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bilo privremeno rešenje, koje traje evo već više od četiri decenije. U međuvremenu je uz zgradu Suda podignuta i montažna građevina za Dečje odeljenje biblioteke.

Tekle su godine, menjale se vlasti, a ipak, i pored svih obećanja, biblioteka je ostala u suterenu. Ovih dana je, međutim, Opštinski sud poslao biblioteci dopis u kojem traži da oslobodi prostorije, jer i sam sud, kako se navodi, nema dovoljno prostora, naročito za arhivu i pisarnice, što ometa i usporava njegov rad.

Miroslav Bulatović, predsednik Opštinskog suda, kaže za „Politiku” da im nije namera da prisilno izmeštaju biblioteku, zbog čega nisu postavili ni rokove. Hteli su, veli, da ukažu nadležnim opštinskim i republičkim organima vlasti da je neodrživo da se biblioteka nalazi u podrumu tolike godine, kao i da je neophodno da se stvore normalni uslovi za rad Suda. Jer, on po zakonskim propisima, mora da čuva arhivu više godina, a neku i trajno. Sada to nema gde, pa se zauzimaju prostorije u kojima treba da rade sudije.

Prokupačka biblioteka, koja vrši matičnu službu za celu Toplicu, ima fond od preko 80 hiljada knjiga, koje su smeštene na oko 80 kvadratnih metara podrumskog prostora. To je tek 27 odsto potrebnog prostora. Zoran Cvetković, nedavno izabrani direktor, kaže za naš list da je ovo prvi put da Sud traži iseljenje, što je, možda, korisno, jer će konačno zainteresovati nadležne da reše problem.

– To što nema roka može da znači i da nas sutra isele. A dobro je, ako predsednik Suda misli da nam na ovaj način pomogne. Mi samo znamo da nemamo kuda da se iselimo. Bilo je reči da nam se ustupi zgrada bivšeg Doma JNA, ali tu je, kažu nam, procedura vrlo složena pa je pitanje da li će se vojska i Ministarstvo odbrane lako složiti da ustupe ovaj objekat bez naknade.

Biserka Milosavljević, direktor Doma kulture, kaže da se ustupanju ovog objekta nada i njena i još neke ustanove u gradu.

D. Borisavljević

[objavljeno: 09/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.