Basara: Pisci nisu neka viša rasa

Izvor: Politika, 18.Maj.2012, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basara: Pisci nisu neka viša rasa

I na političkoj i na kulturnoj sceni je ekipa koja, ako nema ratova, izmišlja probleme: antipatriote, izdajice, istragu poturica

ProkupljeNa Drainčevim susretima svoje veče imao je u Prokuplju i Svetislav Basara. Povod za njegovo gostovanje bilo je proglašenje najčitanije knjige u ovdašnjoj biblioteci, koja nosi ime Rada Drainca. Ovu počast doživela je Basarina knjiga „Mein Kampf“ (Laguna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beograd).

Sem čitanja odlomaka iz nagrađene knjige, veliki broj prisutnih imao je priliku da autoru postavlja pitanja. Bilo ih je različitih, od čisto književnih i umetničkih do političkih. Na jedno od prvih o navodnom njegovom „antisrbizmu“, Basara je odgovorio da te priče šire „isti oni koji su do juče govorili o mojem antisocijalizmu, protivniku samoupravljanja i slično”. Jer, po njegovom mišljenju, posle 5. oktobra, politika se nije promenila, „sem osigurača, upravnih odbora, direktora...“ i dodao:

„I na političkoj i na kulturnoj sceni je ekipa koja, ako nema ratova, izmišlja probleme: antipatriote, izdajice, istragu poturica... Svih 25 godina neko laže, mulja i lovi u mutnom.”

Basara je tako naveo projekat jedne ambiciozne grupe umetnika da oživljavaju naše klasične pisce. Njemu je, kaže, pripao Radoje Domanović i on je sa radošću uradio dramu na osnovu njegovog dela. „A onda je sve to stalo. Umešali se, izgleda, političari. Ne vole oni disonantne tonove. Njima više odgovara populizam. Tako smo zašli u vreme merkantilizma u svim oblastima, pa i u umetnosti”, tvrdi Svetislav Basara.

Upitan kakva je uloga pisca u rešavanju sudbine zemlje, Basara je rekao: „Nisu pisci neka viša rasa. Ja sam žestoko protiv mistifikacije uloge pisaca. I drugi ljudi imaju neko mišljenje o ovom ili onom političkom i životnom pitanju. Kao i pravo da ga iskažu. Na piscu je da piše i tako iznosi svoj stav.“

Svojim do sada napisanim knjigama, nema vremena da se mnogo posvećuje, jer je, veli, neprestano okupiran novim rukopisima, njihovom doterivanju, korekturi, štampanju...

D. Borisavljević

objavljeno: 18.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.