Američka ambasada donira milion dolara za izgradnju škole u Prokuplju

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jun.2023, 13:58

Američka ambasada donira milion dolara za izgradnju škole u Prokuplju

Do kraja ove godine u Prokuplju će početi radovi na izgradnji Škole za decu sa specijalnim potrebama, čiju izgradnju će finansirati Kancelarija za vojnu saradnju ambasade SAD, a vrednost radova je milion dolara. Donacija je ostvarena na inicijativu Kluba srpsko-americkog prijateljstva u Nišu i radi se o najvećoj pojedinačnoj donaciji u Srbiji koju je obezbedila ambasada SAD u Beogradu.

Zlatan Miljković, načelnik Topličkog uprvanog okruga kaže da odluka o donaciji potvrđena >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << tokom jučerašnje proslave Dana nezavisnosti SAD u ambasadi u Beogradu.Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković sa ambasadorom Hilom; Foto: Lj. M.

Ovo je velika stvar za Prokuplje, ali pre svega za decu koja će pohađati tu školu. Pokušavamo da im obezbedimo najbolje uslove i velike zasluge za realizaciju čitave ideje dugujemo ambasadoru Kristoferu Hilu koji imao sluha da nas sasluša i prepozna gde su najveći problemi i ranjive grupe u jednoj maloj sredini poput Prokuplja. Posebno je važno da sve američke donacije uvek završe tamo gde su i najpotrebnije, a to su pre svega bolnice, ustanove koje se brinu o ljudima sa posebnim potrebama, školskim ustanovama - rekao je Miljković, koji je i najzaslužniji za donaciju u Prokuplju.

Podseća da ovo nije prva donacija američke ambasade u Beogradu, jer je početkom ove godine prokupački Dom zdravlja dobio dva terenska vozila čija je vrednost 89.000 dolara.

Donacija je deo projekta koji finansira Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Osim donacije terenskih, hibridnih vozila koja omogućavaju medicinskom osoblju Doma zdravlja da lakše i brže stignu do svakog pacijenta, ma gde i u kom udaljenom selu na teritoriji Prokuplja se on nalazio, krajem marta prošle godine Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti u Prokuplju dobilo specijalizovani kombi za prevoz osoba sa invaliditetom, kapaciteta šest mesta za sedenje i dva za invalidska kolica čija je vrednost 37.000 dolara, a koje je takođe donirala američka ambasada.Miljković, Hil i Milić na prijemu u ambasadi SAD; Foto: Lj. M.

Iz godine u godinu naša saradnja sa anmasadom Amerike je sve uspešnija. Prijateljski odnos američkog i srpskog naroda nikada nisu dovedeni u pitanje, a donacije koje pristižu su od velikog značaja za zajednicu i sve građane Prokuplja - rekao je Miljković.

Glavni partner i prijatelj u realizaciji ovakvih humanitarnih projekata, jeste američka vojska, posebno Komanda američke vojske za Evropu, koja već godinama unazad obezbeđuje brojne donacije u čitavoj Srbiji, a čija ukupna vrednost prelazi tri miliona dolara.

Inače, predsednik Kluba srpsko američkog prijateljstva formiranog 2014. godine je poznati niški doktor Dragan Milić, a Klub ima za sada preko 8.100 članova u Srbiji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.