3D šetnjom do još osam objekata sa jugoistoka Srbije

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jan.2020, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3D "šetnjom" do još osam objekata sa jugoistoka Srbije

Latinske crkve u Glašincu kod Žitorađe i Prokuplju, crkva Svetog Jovana u selu Orljane i Korpijan kod Doljevca, crkva Svetog Mine kod Lukovske Banje, grad Hisar u Prokuplju, Soko grad ili Skobaljić grad kod Vučja novi su objekti sa jugoistoka Srbije koje su stručnjaci niškog Elektronskog fakulteta digitalizovali. Jednim klikom sa telefona, tableta ili kompjutera >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zainteresovani mogu prošetati ovim objektima od istorijske važnosti.

Posetom sajta srbija3d.rs svi koji žele da se bliže upoznaju sa 14 objekata sa jugoistoka Srbije, ali i virtuelno uđu u njih, zahvaljujući autorima projekta "Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije" Nikoli Stojanoviću i Goranu Jovanoviću sa Elektronskog fakulteta u Nišu.

Cilj projekta je da se javnosti predstavi bogato kulturno nasleđe naše zemlje na jedan inovativan način, upotrebom najsavremenijih tehnologija - kažu autori.

Soko grad; foto: srbija3d.rs

U prvoj fazi projekta prikazani su latinska crkva iz 11. veka u selu Matejevac kraj Niša, Ivanova kula na Radan planini, manastir presvete Bogorodice iz 6. veka kod Kuršumlije i pećinska crkva kraj pirotskog sela Rsovci. Sada su dodati materijali za još 8 objekata sa jugoistoka Srbije i po jedan iz Brusa i Ćićevca.

Osim 3D prikaza, na sajtu je objavljen i tekst o spomenicima, sa osnovnim informacijama o tome kada su sagrađeni, šta ih čini kulturnim dobrima i dodatnim zanimljivostima o okruženju. Ovaj deo projekta poveren je arheologu Julki Kuzmanović Cvetković.

Od svih lokacija koje smo obradili, najlošija situacija je upravo u Vučju, gde je najznačajniji srednjovekovni spomenik kulture u Jablaničkom okrugu, Skobaljić grad, potpuno zapušten i zarastao u korov. Do njega čak nema ni obične staze, već se hoda kroz šumu i praktično je bez putokaza - navode autori.

Projektni tim koji, pored Stojanovića i Jovanovića, čine kustoskinja projekta, arheološkinja Julka Kuzmanović Cvetković, reditelj Boban Rajković, kao i volonteri Milan Todorović, Aleksandra Prodanović, Andrijana Stojanović i Ivana Rajković, proveo je dosta vremena u putovanju kako bi došli i snimili uglavnom manje poznata mesta.

Svako putovanje je bilo novo iskustvo i veliko zadovoljstvo. A nešto što se nikada ne menja jeste gostoprimstvo ljudi koje smo sretali - kažu autori.

Kako navode autori, plan je da se u budućnosti na sličan način predstave sva nepokretna kulturna dobra Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.