Zajedno protiv poplava

Izvor: RTS, 02.Mar.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedno protiv poplava

U Šapcu je održan radni sastanak predstavnika gradskih institucija i patnera iz Hrvatske sa kojima Šapčani sprovode projekat "Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save". Reč je o prekograničnoj saradnji koja treba da doprinese zaštiti od poplava, i ublažavnaju štete nastale od njih.
Nosilac projekta koji se finansira sredstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije iz IPA fondova, u našoj zemlji je Šabac, a partner u okviru prekogranične saradnje je Brodsko - posavska županija, a njegova realizacija trajaće oko godinu i po dana.

"Sveža su nam sećanja, i svi znamo šta se desilo 2014. godine za vreme poplava, na ovaj način mi dobijamo novu opremu, ono što je takođe važno podižemo svoje kapacite, tako da će ljudi dosta bolje biti obučeni, i koristiće opremu koju tada nismo bili u prilici da koristimo. Ovaj projekat traje godinu i po dana, gde ćemo mi imati zajedničke vežbe, sa Štabom za vanredne sitacije Brodsko- posavske županije, i sa njihovim stručnim ljudima, tako da ćemo razmenjivati iskustva, kao i sa našim partnerima ovde, kao što je Zavod za javno zdravlje", kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.
Pored obuke i izrade plana odbrane od poplava, između ostalog, biće nabavljene pumpe velikog kapaciteta, čamaci, i oprema za ispitivanje vode.
"Nas je reka Sava spojila, i nažalost, tragični događaji. Zavodi za Javno zdravstvo dobijaju medicinsku opremu, ronilački timovi dobijaju opremu za ronjenje, suva odela, čamce sa motorima, timovi za spasavanje iz ruševina takodje dobijaju opremu, to je ceo niz takve opreme koja se dobija u takvim kriznim situacijama za spašavanje ljudi", kaže Danijel Marušić, župan Brodsko - posavske županije.
Prema rečima nadležnih, ovaj projekat će doprineti zaštiti od prirodnih katastrofa, i podići odbrambeni kapacitet celog područja.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.