Zajedno protiv poplava

U Šapcu je održan radni sastanak predstavnika gradskih institucija i patnera iz Hrvatske sa kojima Šapčani sprovode projekat "Zajednički doprinos unapređenju transnacionalne pripremljenosti za vanredne situacije u slivu Save". Reč je o prekograničnoj saradnji koja treba da doprinese zaštiti od poplava, i ublažavnaju štete nastale od njih.

Nosilac projekta koji se finansira sredstvima Evropske unije iz IPA fondova, u našoj zemlji je Šabac, a partner u okviru prekogranične saradnje je Brodsko - posavska županija, a njegova realizacija trajaće oko godinu i po dana.

"Sveža su nam sećanja, i svi znamo šta se desilo 2014. godine za vreme poplava, na ovaj način mi dobijamo novu opremu, ono što je takođe važno podižemo svoje kapacite, tako da će ljudi dosta bolje biti obučeni, i koristiće opremu koju tada nismo bili u prilici da koristimo. Ovaj projekat traje godinu i po dana, gde ćemo mi imati zajedničke vežbe, sa Štabom za vanredne sitacije Brodsko- posavske županije, i sa njihovim stručnim ljudima, tako da ćemo razmenjivati iskustva, kao i sa našim partnerima ovde, kao što je Zavod za javno zdravlje", kaže Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

Pored obuke i izrade plana odbrane od poplava, između ostalog, biće nabavljene pumpe velikog kapaciteta, čamaci, i oprema za ispitivanje vode.

"Nas je reka Sava spojila, i nažalost, tragični događaji. Zavodi za Javno zdravstvo dobijaju medicinsku opremu, ronilački timovi dobijaju opremu za ronjenje, suva odela, čamce sa motorima, timovi za spasavanje iz ruševina takodje dobijaju opremu, to je ceo niz takve opreme koja se dobija u takvim kriznim situacijama za spašavanje ljudi", kaže Danijel Marušić, župan Brodsko - posavske županije.

Prema rečima nadležnih, ovaj projekat će doprineti zaštiti od prirodnih katastrofa, i podići odbrambeni kapacitet celog područja.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара