U Paraćinu počela izgradnja montažnih kuća za poplavljene

Izvor: Press, 04.Nov.2014, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Paraćinu počela izgradnja montažnih kuća za poplavljene

U Paraćinu je danas počela izgradnja šest od devet montažnih kuća za porodice čiji su stambeni objekti uništeni tokom majskih poplava i potpisani ugovori sa 24 preduzetnika koji će dobiti pomoć za obnavljanje proizvodnje.
Izgradnja se finansira kroz program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji i Danskog saveta za izbeglice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << a procenjena vrednost montažnih objekata je oko 160.000 evra.



"Prvi montažnio objekti biće izgrađeni do kraja novembra, nakon čega će početi i snabdevanje domaćinstava osnovnim nameštajem i kućnim aparatima", rekla je na konferenciji za medije menadžer programa Danskog saveta Verica Rečević.

Planirana vrednost osnovnog nameštaja i bele tehnike za oštećene stambene objekte u Paraćinu je 114.400 evra, dodala je on.

"U Paraćinu, u ovoj fazi realizacije programa pomoći EU, Danski savet za izbeglice će obnoviti 43 stambena objekta u ukupnoj vrednosti 206.414 evra", rekla je Rečević i napomenula da će, iz sredstava EU u ovoj opštini, biti podržana i 24 mikro i mala preduzaća.

Ona je potsetila da se ovakav program obnove sprovodi još u Čačku, Jagodini, Velikoj Plani, Smederevskoj Palanci, Ubu i Kociljevu.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je podsetio da je u toj opštini više od 1.000 domaćinstava teško pogođeno poplavom 15.maja i da je izdato više od 1.000 rešenja za pomoć države.

Reč je o domaćinstvima koja su stekla pravo na osnovu programa obnove kroz državnu pomoć, ali i pomoć raznih donatorskih organizacija, dodao je on

Štetu je prijavilo 1.800 domaćinstava, kao i brojna privredna preduzeća, što govori kolike su razmere štete od poplava u Paraćinu, rekao je Paunović.

On je napominuo da je državna pomoć dobrodošla, zahvalivši se Vladi Srbije, Kancelariji za obnovu, kao i EU.

"Danas smo ovde, zbog realizacije dva projekta - projekta pomoći stanovništvu kroz

izgradnju kuća i projekta pomoći preduzetnicima", rekao je Paunović i napomenuo da će preduzetnici do kraja godine dobiti opremu da bi mogli nastaviti i unaprediti proizvodnju.

Paunović je istakao da će u Paraćinu, zahvaljujući raznoj pomoći, biti obnovljeno

više od 450 kuća, ali da postoji još oko 80 domaćinstava koja su korisnici državne pomoći kojima je potrebna i dodatna pomoć da bi stali na noge.

"Apelujem na državu i druge donatorske organizacije da se i ovim ljudima još pomogne, da im se vrati nada", rekao je Paunović, podsećajući da je Paraćin, jedna od tri opštine u Srbiji koje su najteže pogođene poplavom.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.