Toplica se povlači u korito, komisije popisuju nastalu štetu od poplave

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jun.2020, 12:02

Toplica se povlači u korito, komisije popisuju nastalu štetu od poplave

Nakon jučerašnjeg pika, kada je reka Toplica napravila ogromnu štetu u Prokuplju i Žitorađi, od jutros je stanje nešto stabilnije, reka se povlači u korito, ali je još uvek vodostaj veći od uobičajnog. Ranije je zbog izlivanja vodotokova drugog reda, pre svih reke Kosanice u Kuršumliji i Blatušnice u Blacu, napravljena ogromna šteta na poljoprivredi i privatnim kućima u ovim opštinama.

U Prokuplju i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << opštinama u Toplici tokom jučerašnjeg dana je uvedena vanredna situacija, poplavljeno je prokupačko groblje, gradski bazeni, fudbalski i teniski tereni, privatna domaćinstva i kuće u naselju Garić, više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta, u prekidu je put ka prokupačkom selu Draganja. Noć pre toga veliki problem napravile su pritoke drugog reda Draguška i Beloljinska reka, zbog čega je na desetine kuća u selu Beloljin bilo pod vodom.

Kod Grčkog mlina poplavljena je crpna stanica, pa su niži delovi grada od juče bez vode, a vodosnabdevanje u nižim zonama grada otežano Poplavljen put ka selu Draganja; Foto: privatna arhiva

Situacija se od jutros normalizuje, akcenat zaposlenih u JKP Hammeum je fokusiran na sanaciju gradskog groblja i osposobljavanja vodosnabdeavanja u nižim delovima grada. Smatramo da ćemo vodu rešiti do kraja dana, a radnici uređuju i oštećene grobove. Svu štetu koja je nastala, JKP će o svom trošku sanirati – kažu u Hammeumu.

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović ističe da je u salu Tehničke i Poljoprivredne škole evakuisano 86 građana, kojima su domovi poplavljeni. On dodaje da je grad formirao komisije koje obilaze teren i procenjuju štetu, koja prema prvim procenama nije mala.

Oštećeno je oko 100-ak kuća, poplavljeno poljoprivredno zemljište. Voda se povlači, pokušavamo da saniramo nastalu štetu, ali bez pomoći države sigurno nećemo uspeti – rekao je Simonović.

Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić kaže da je veliki problem napravljen, poplavljeni su delovi grada koji nikada nisu bili pod vodom.Poplavljena velika površina poljoprivrednog zemljišta; Foto: privatna arhiva

Ovako nešto ne pamte ni najstariji sugrađani, voda je došla niotkuda i poplavila preko 100 kuća u samom gradu. Komisija je od jutros na terenu, utvrđuje se šteta i prema proceni, bar još 100-ak kuća je očtećeno po selima duž sliva Blatušnice, a poplavljena je i velika površina poljoprivrednog zemljišta. Sada nam predstoji novi problem, jer sve moramo dezinfikovati kako bi sprečili mogućnost epidemije i zaraze. Imamo i problem sa koronom, bez pomoći države ovo nećemo moći da rešimo - prokomentarisao je Ćurčić.

Kuršumlijska opština više nije pod vodom, ona se zadržala u pojedinim „džepovima“ ali ne predstavlja opasnost. U toku je procena nastale štete duž čitavog sliva reke Kosanice, gde je poplavljeno nekoliko kuća i velike površine poljoprivrednog zemljišta.Poplavljeni fudbalski tereni; Foto: Lj. M.

I u Žitorađi, koja je poslednja Toplička opština duž korita reke Toplice, pričinjena je velika šteta, a privremeno je evakuisano i 36 žitelja. Poplavljeno je desetak kuća, uglavnom u priobalju reka, dok nastalu štetu utvrđuje komisija. Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da je sva raspoloživa mehanizacija angažovana na rasčišćavanju mulja i granja koje je nanela reka, ali i izvlačenja vode iz kuća koje su poplavljene.

Predstavnici svih opština su jedinstveni u oceni da je ipak najvažnije da u ovoj nepogodi nije bilo ljudskih žrtava, a da će se šteta koja je nastala na različite načine sanirati i nadoknaditi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Prokuplje: Toplica se povukla, komisije procenjuju štetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2020

Reka Toplica se povukla u svoje korito i više nema opasnosti od njenog izlivanja, izjavio je danas gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i dodao da su na terenu komisije koje procenjuju štetu nastalu tokom poplava..."Stanje je sada stabilno što se tiče i bujičnih potoka koji su nam napravili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.