Srbija natopljena vodom, podignuta pripravnost

Izvor: Studio B, 06.Apr.2015, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija natopljena vodom, podignuta pripravnost

Zapadna Morava izlila se u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica - Oplanići. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić kaže da su pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti.

Da se Zapadna Morava izlila u svom priobalju i da je zatvoren sa saobraćaj put Grdica - Oplanići, potvrdio je za Tanjug načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

„Morava je poplavila oranice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ali nije ugrozila domaćinstva. Ibar je u granicama da izlije, ali još ne preti bunarima za vodosnabdevanje Kraljeva. Ukoliko nastavi da pada kiša i dođe do povećanja temperature, preti nam naglo otapanje snega sa okolnih brda, a onda će bujučne rečice napraviti probleme", rekao je Kočović.

On kaže da odrona ima u Glediću, na Ibraskoj magistrali, prema Goču i Gokčanici.

"Zbog raskvašenog terena, aktivirala su se stara, ali i pojavila nova klizišta u Pekčanici, Glediću, Stanči", kaže Kočović.

 

Marić:Srbija prepuna vode, podignuta pripravnost

Marić je istakao da je noć protekla mirno, ali da je cela Srbija prepuna vode i da su zbog najavljenih padavina, pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti.

Marić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se ne najavljuje velika količina kiše, ali da padavine traju mesecima, da je sve prepuno vode i da je zato podignuta pripravnost u toku celog dana.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je ocenio da poplave ne prete, ne u meri kao krajem januara i početkom februara, pa i nedavno, pre nedelju dana, ali da je potreban oprez.

Marić je istakao da "cela Srbija pliva, sve njive su prepune vode", da je sinoć bio u Mojsinju kod Stalaća, "gde je voda plavila kuće".

Upozorio je da su "praktično sva mesta kritična, jer se ne mogu isključiti bujične poplave, a sa druge strane imate Južnu i Zapadnu Moravu".

Marić je najavio da se očekuje mnogo kišinih dana u aprilu, da je ostvaren stalni kontakt sa preduzećem "Srbijavode" i EPS-om, da su timovi za spasavanje u slučaju poplave od subote na terenu i da su se približili svim potencijalno kritičnim tačkama.

Tokom svih 24 sata, kako je dodao, obavlja se monitoring, zajedno sa lokalnom samoupravom, te da se pažljivo prati vodostaj i da će se pravovremeno reagovati i eventualno evakuisati ljudi, ukoliko budu ugroženi životi.

Poručio je da bi građani trebalo da slušaju naredbe nadležnih organa i upozorio da je problem, koji poplave sa sobom nose, vrtoglavi porast broja klizišta u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije dodao je i da očekuje da izmena zakona o vanrednim situacijama u maju nađu u Skupštini Srbije.

 

Ilić: Trajno rešenje za klizišta u Srbiji

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić izjavio je tokom obilaska oštećenih puteva na području Leskovca da država želi trajno da reši problem klizišta u Srbiji.

On je ocenio da su obilne padavine aktivirale veliki broj klizišta i da se neka mogu sanirati dok pojedina nije moguće trajno rešiti.

"Mi smo ovih dana uradili jednu veliku stvar. Prvo smo obišli sva klizišta, napravili studiju o svakom klizištu i odvojili klizišta koja uopšte ne mogu da se saniraju. Recimo klizište u Trgovištu je nemoguće sanirati jer se ne isplati i tamo smo našli lokaciju da izgradimo nove kuće. Slična situacija je i na Umci gde su 53 kuće na klizištu i tamo iseljavamo kuću po kuću. Znači prvo smo odvojili klizišta koja ne mogu da se saniraju a kod onih koja se mogu sanirati ulazimo program sanacije ispitivanja i ostalo", kazao je Ilić.

On je sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem i meštanima prošao putem ka selima koja se nalaze duž administrativne linije sa Kosovom na području Leskovca.

Pre mesec dana klizište je oštetilo taj jedini put i odseklo od ostatka opštine sedam sela.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da su lokalna preduzeća uspela delimično da saniraju klizište ali da je ono i dalje aktivno.

"Juče se intezivno radilo i uložili smo oko 200.000 dinara da bi ovaj put bio u funkciji. Vidite da sad putem ka administrativnoj liniji, mogu da se kreću automobili. Sad ćemo sa Vladom Srbije da pravimo zajedničke planove jer očigledno klizište i dalje je aktivno", rekao je Cvetanović.

Ministar Ilić je najavio izgradnju puteva u planinskim područjima kako bi se sprečilo iseljavanje stanovništa. "Ako nema puta tu je kraj. Dobra struja, dobar put, vodovod i to je ono osnovno da narod ostane tu da živi. Ako to ne uradimo izgubićemo, taj deo teritorije će biti prazan, bez stanovništva i to je izuzetno loše za državu. Vlada će učiniti sve i ja sam razgovarao sa premijerom i on podržava te projekte", naglasio je Ilić.

Ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije nakon obilaska klizišta u planinskim selima na području Leskovca posetio je i opštinu Vlasotince, gde su zbog izlivanja kanala i podzemnih voda pored domaćinstava ugroženi i plastenici sa ranim povrćem.

 

Toplica za sada ne preti, preduzete preventivne mere

Na području Prokuplja nivo reke Toplice danas je ispod granice redovne odbrane od poplava a nadleženi su preduzeli sve mere kako bi brzo reagovali u slučaju izlivanja.

Na sastanku u kabinetu predsednika opštine Miroljuba Paunovića razmatrana je aktuelna situacija vezana za opasnost od poplave i donet zaključak da se preduzmu preventivne mere u cilju zaštite od poplava.

Odlučeno je i da se aktiviraju svi ljudski i materijalni resursi, kako bi se pravovremeno zaštitili građani i imovina, od eventualnog poplavnog talasa.

Stanje nivoa vode na reci Toplici kao i nivo vodostaja na Rastovničkom i Bresničkom jezeru, objavljeno je na sajtu opštine.

 

U Bogalincu klizište ugrozilo domaćinstva, reke u koritima

U selu Bogalinac, u opšti Rekovac, kiša je aktivirala klizište na oko deset hektara zemljišta i ugrozilo 12 domaćinstava, prouzrokovalo štetu na pomoćnim objektima, ali klizište i "dalje radi" i prestavlja opasnost za meštane koji tu žive, stoji u današnjoj belešci inspektora Civilne zaštite Rekovca Ilije Aranđelovića.

Ipak, reke su u koritima i pored toga što kiša u tom delu Srbije pada gotovo 20 sati.

Klizište se nalazi na putu Bogalinac-Šiljevica, a pojavilo se početkom marta, počinje ispod Bogalničkog groblja i "u dva kraka" se spušta prema Voljevačkom potoku, stoji u belešci.

"Između ima dosta poprečnih aktivnosti koje su prouzrokovale štetu", navodi se u belešci, koju je Skupština opštine Rekovac dostavila Tanjuga.

Klizište, za koje meštani tvrde da je postojalo još davne 1914. i 1942. godine, godinama nije bilo aktivno.

U toj opštini ponovo je aktivirano i klizište na putu Lepojević-Prevešt, na oko 800 metara pre ulaza u selo Prevešt. Taj put je sužen, ali je prohodan i obeležen je odgovarajućim saobraćajnim znacima, navodi se u belešci.

U selu Šljivica, na lokalnom putu, na udaljenosti 300 metara jedno od od drugog, nalaze se dva klizišta, prvo je "odvojilo deo puta", a drugo je sa obližnjeg brežuljka survalo zemlju na put i tom prilikom je došlo do pomeranja stuba za prenos električne energije.

Na tom području za sada nijedan objekat nije ugrožen, stoji u belešci.

Opština Rekovac je najmanja i jedina nedovoljno razvijena opština u Pomoravskom okrugu.

Načelnik Štaba za vanredne sitauacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić rekao je Tanjugu da su reke u koritima i pored toga što kiša u tom delu Srbije pada gotovo 20 sati.

"Manji porasat beleži reka Lugomir kod Majura u Jagodini", rekao je on i istakao da je "situacija stabilna".

"Na Lugomoru, Crnici kod Paraćina i Resavi u Svilajncu, koje su prošle godine u maju izazvale katastrofalne polave u Paraćinu, Svilajncu i Jagodini, prema izveštaju RHMZ danas i sutra vodostaj će dostići i prevazići granice redovne odbrane od polava", dodao je on.

Kušić je istakao da se situacija prati iz sata u sat i da su sve strukture za odbranu spremne da intervenišu i svakom trenutku.

Velika Morava je u "manjem opadanju", vodostaj kod Vravarina je 152 centimetra, 45 manji nego juče, kod Ćuprije 262 centimetra i takođe je manji za 45 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) 414 centimetara i manji je 75 centimetara i kod Ljubičevskog mosta (Požarevac) 205 centimetra 37 centimatara manji nego juče.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Izlila se Zapadna Morava, Ibar preti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2015

Zapadna Morava izlila se u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica - Oplanići, potvrdio je za Tanjug Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu..."Morava je poplavila oranice, ali nije ugrozila domaćinstva. Ibar je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.