Izlila se Zapadna Morava, Ibar preti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Apr.2015, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlila se Zapadna Morava, Ibar preti

Zapadna Morava izlila se u svom priobalju u poslednjih 12 sati i ponovo je poplavljen i zatvoren sa saobraćaj put Grdica - Oplanići, potvrdio je za Tanjug Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

"Morava je poplavila oranice, ali nije ugrozila domaćinstva. Ibar je u granicama da izlije, ali još ne preti bunarima za vodosnabdevanje Kraljeva. Ukoliko nastavi da pada kiša i dođe do povećanja temperature, preti nam naglo otapanje snega sa okolnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << brda, a onda će bujične rečice napraviti probleme", rekao je Kočović.

On kaže da odrona ima u Glediću, na Ibraskoj magistrali, prema Goču i Gokčanici. "Zbog raskvašenog terena, aktivirala su se stara, ali i pojavila nova klizišta u Pekčanici, Glediću, Stanči", kaže Kočović.

Marić: Srbija prepuna vode

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je da je noć protekla mirno, ali da je cela Srbija prepuna vode i da su zbog najavljenih padavina, pripadnici tog sektora u punoj pripravnosti.

Marić je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se ne najavljuje velika količina kiše, ali da padavine traju mesecima, da je sve prepuno vode i da je zato podignuta pripravnost u toku celog dana.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je ocenio da poplave ne prete, ne u meri kao krajem januara i početkom februara, pa i nedavno, pre nedelju dana, ali da je potreban oprez.

Marić je istakao da "cela Srbija pliva, sve njive su prepune vode", da je sinoć bio u Mojsinju kod Stalaća, "gde je voda plavila kuće".

On je upozorio da su "praktično sva mesta kritična, jer se ne mogu isključiti bujične poplave, a sa druge strane imate Južnu i Zapadnu Moravu".

Marić je najavio da se očekuje mnogo kišinih dana u aprilu, da je ostvaren stalni kontakt sa preduzećem "Srbijavode" i EPS-om, da su timovi za spasavanje u slučaju poplave od subote na terenu i da su se približili svim potencijalno kritičnim tačkama.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je istakao da se tokom svih 24 sata obavlja monitoring, zajedno sa lokalnom samoupravom, da se pažljivo prati vodostaj i da će se pravovremeno reagovati i eventualno evakuisati ljudi, ukoliko budu ugroženi životi.

On je poručio da bi građani trebalo da slušaju naredbe nadležnih organa i upozorio da je problem, koji poplave sa sobom nose, vrtoglavi porast broja klizišta u Srbiji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije je dodao da očekuje da izmena zakona o vanrednim situacijama u maju nađu u Skupštini Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klizište preti i drugoj traci FOTO

Izvor: B92, 06.Apr.2015

Klizište koje je bukvalno progutalo deo jedne saobraćajne trake na Ibarskoj magistrali kod Bogutovca i dalje je aktivno i preti da ošteti i drugu traku...Kako javlja reporter B92, veliko klizište pojavilo se u dužini od oko 15 metara, ispod dela magistrale na putu Kraljevo-Raška i odnelo nekoliko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.