Srbija će zbog nepogoda imati štetu od pola milijarde evra

Izvor: TvojPortal.com, 11.Feb.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će zbog nepogoda imati štetu od pola milijarde evra

/bizlife.rs/ Vremenske nepogode koje su zadesile Srbiju ove zime papreno će koštati domaću privredu, koja će zbog toga pretrpeti štetu od čak 500 miliona evra, piše današnji Press. Nezapamćeno loše u Srbiji „udariće" na ekonomiju, i to u dva smera, smanjiće bruto domaći proizvod i naneće veliku imovinsku štetu.


Hladni talas, koji je „okovao" našu zemlju snegom i ledom i otežao rad velikog broja firmi imaće svoj epilog, pa stručnjaci upozoravaju da nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << otopljavanja snega slede poplave, a moguć je i pad roda žitarica.
Urednik portala Makroekonomija Miroslav Zdravković kaže da će Srbija zbog toga imati manji izvoz i uvoz. On dodaje da će industrijska proizvodnja takođe biti smanjena, pošto se isključuju mnoge fabrike kako bi se redukovala potrošnja struje. Najavljeno je i da će Železara Smederevo privremeno prestati s radom. "Slabiji promet treba da očekuje i sektor ugostiteljstva, kao i nekretnina. Uz sve ove probleme, imaćemo i neradne praznike sledeće nedelje. Prosveta i zdravstvo ne rade u punom kapacitetu i to neće moći da nadoknade povećanim radom kad se normalizuju vremenski uslovi", navodi Zdravković.
Zbog rušenja krovova na kućama i prokišnjavanja, predviđa se i velika materijalna šteta, naročito nakon otapanja snega i bujanja potoka i manjih reka. "Srbija će zbog nepogoda imati direktnu štetu od 300 do 500 miliona evra", izračunao je Zdravković.
Procene Unije poslodavaca Srbije, na osnovu informacije koje pristižu iz južne, istočne i zapadne Srbije, Šumadije i Vojvodine, govore da je zbog veoma niskih temperatura gotovo svako treće proizvodno preduzeće obustavilo rad ili redukovalo proizvodnju. "Preduzeća ne mogu da zagreju prostorije za rad, imaju probleme u snabdevanju energentima i održavanju proizvodnje, dopremanju sirovina po zavejanim putevima... Dnevni gubitak privrede, samo u užoj Srbiji, jeste između tri i pet miliona evra. Situacija je nešto bolja u Vojvodini, tako da je tamo do prekida rada došlo samo u pet odsto proizvodnih firmi", kaže portparol Unije Dragoljub Rajić. On podseća da firme u oblasti transporta zbog čestih kvarova na vozilima imaju dvostruko veće troškove.
Viši naučni savetnik evropske istraživačke grupe „Cushman and Wakefield" Saša Milojević kaže da je šteta u Srbiji zbog vremenskih nepogoda, prema gruboj proceni, od 400 do 500 milion evra. Milojević je rekao da je ova suma uglavnom kombinacija direktnih šteta po potrošnju, poljoprivredu, industriju i ponovo pokretanje proizvodnje.
"Biće interesantno videti u kojoj meri će loše vreme i hladnoća imati efekat po potrošnju i trgovinu na malo. S obzirom na to da je izborna godina u Srbiji, argumentom lošeg vremena može se beskrajno manipulisati, tako da ako BDP podbaci, očiti krivac biće sneg", kaže Milojević.
*izvor: www.pressonline.rs

Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.