Poplave u  Vrnjačkoj Banji, Osečini, Zlatiboru, Ljigu

Izvor: Studio B, 25.Apr.2014, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave u Vrnjačkoj Banji, Osečini, Zlatiboru, Ljigu

U Vrnjačkoj Banji je veoma teška situacija. U opštini Osečina proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Jadar koja je poplavila skoro pola varošice. Novi poplavni talas u Zlatiborskom okrugu. Vanredno stanje u Ljigu zbog poplava.

U delu Vrnjačke Banje koji je najviše stradao sinoć, Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu situaciju, potvrdio je jutros Tanjugu, Boban Đurović predsednik opštine.

"Najugroženija su naselja Lipova, Dubrava >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i naselje od pijace ka autobuskoj stanici. Stručne službe su celu noć ispumpavale vodu iz podruma domaćinstava i ustanova u Banji, i čistile mulj koji je voda nanela. Najteže je u Lipovi gde je reka pokidala vodovodne cevi, pa su tamo stanovnici ostali potpuno bez vode. Biće nam potrebno još 3-4 dana da očistimo mulj i ispumpamo vodu, a nekoliko meseci za kompletnu sanaciju", rekao je Tanjugu Đurović.

Voda za piće i dalje nije za upotrebu u Vrnjačkoj Banji. Nekoliko cisterni za piće je postavljeno u pojedinim delovima grada, rekao je Tanjugu Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

"U kupatilima Specijalne bolnice "Merkur", bilo je metar i po vode.

Celu noć smo ispumpavali vodu. Bujični potoci su se vratili u svoja korita, ali su podrumi u Vrnjačkoj Banji trenutno najveći problem, jer su puni vode", rekao je Kočović.

Na području Kraljeva šteta od poplava se procenjuje na oko 200 miliona dinara. Zbog toga je otežana komunikacija za oko 500 domaćinstava u više sela, a stručnjaci su procenili da će sanacioni radove na ovim putevima, potrajati više meseci.

Tokom proteklih poplava oštećeno je oko 50 nekategorisanih puteva, 17 mostova, propusta i potpornih zidova. Osam mostova je potpuno porušeno, a pojavilo se osam klizišta.

JADAR POPLAVIO OSEČINU

U opštini Osečina proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Jadar koja je, prema rečima predsednika opštine Nenada Stevanovića, poplavila skoro pola varošice na zapadu Srbije.

Poplavljeno je 160 kuća, 700 hektara plodne zemlje, a ugroženo je još oko 200 domaćinstava, rekao je Stevanović Tanjugu i istakao da je jedna porodica evakuisana.

Magistralni put Valjevo - Loznica bilo je noćas u prekidu, ali se jutros saobraćaj obavlja jednom trakom, rekao je on i naveo da je u stalnom zasedanju opštinski štab za vanredne situacije.

Vandredna situacija proglašena juče, a prema Stevanovićevim rečima za sada nema opasnosti od izbijanja zaraze.

Đaci tamošnje srednje škole idu na nastavu, a osnovci su zbog Dana škole ostali kod kuće.

LOZNICA: NAKON OBILNIH PADAVINA, REKE SE POVUKLE U KORITA

Nakon obilnih padavina koje su zadesile Valjevo, došlo je i do velikog priliva vode na teritoriju opštine Loznica i to u mesnim zajednicama Bradić, Veliko selo, Brnjac i Cikote, međutim sve reke danas su se povukle u korita, tako da poplava nekih većih razmera neće biti, rekao je rukovodilac tima za dobranu od poplava grada Loznice Janko Aleksić.

Iako za sada nema novih padavina, štete na poljoprivrednim parcelama ima, rekao je Aleksić Tanjugu.

Kada je nevreme zahvatilo Valjevo veliki deo vode otišao je u Kolubarski, a manji u Jadarski sliv, objasnio je Aleksić i dodao da su sinoć obišli reke I i II reda i reku Likodru kako bi se pripremili, ali da poplava nekih većih razmera neće biti.

"U Krupnju je proglašeno vanredno stanje, a dobili smo i informaciju da se iz Loznice odvlačio pesak za džakove kako bi se spasilo stanovištvo i sprečile moguće štete", dodao je on.

Ono što smo kao lokalna samouprava preduzeli jeste da smo prosle godine uredili šest - sedam potoka u Banji Koviljači, Donjem Dobriću, uredili smo i Bolnički potok, a ove godine planiramo da uredimo korita još nekoliko potoka i atarskih puteva, kako bi imali manje problema, rekao je Aleksić koji je i član Gradskog veća.

Što se nastalih šteta tiče, na lice mesta izaći će inženjeri Odeljenja za privredu koji će štetu proceniti, a mi ćemo to proslediti nadležnom resornom ministarstvu, rekao je on.

"Da li će biti finansijskih sredstava, nakon ovih poplava širom Srbije da se sve te štete nadoknade, videćemo", kazao je Aleksić.

USKORO STRUJA SVIM POTROŠAČIMA U MORAVIČKOM OKRUGU

Na području Moravičkog okruga, u selu Trnava, potrošači električne energije koji su ostali bez nje zbog velike havarije, danas bi trebalo da dobiju struju.

"Velika havarija koju smo imali u čačanskom selu Trnava, budući da se sa tog trafoa snabdeva oko 200 potrošača, trenutno se otklanja. Ekipe su na terenu, vrši se zamena transformatora i za pola sata očekujemo da meštani dobiju struju", rekao je tehnički direktor Elektrodistribucije Čačak, Stojan Vasović u izjavi Tanjugu. Na području Moravičkog okruga ima 114.000 potrošača.

U Gornjem Milanovcu i Guči svi kvarovi su otklonjeni i nema nikakvih problema sa snabdevanjem električnom energijom, dodao je Vasović.

Manja havarija je, kako kaže, nastala u čačanskom selu Miokovci, samo u nekoliko domaćinstava, međutim i žiteljima tog sela će veoma brzo biti omogućeno uredno snabdevanje.

Inače, kako je Vasović ranije rekao Tanjugu, problem ED Čačak nisu predstavljele padavine, već oluja i grmljavina, a jutros je na području Moravičkog okruga bez struje bilo 340 potrošača.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je da se situacija, što se tiče poplava na području tog okruga, tokom prošle noći počela smirivati, navodeći da je kiša jutros ponovo počela da pada u Čačku i Lučanima.

Prema njegovim rečima, došlo je do prekida saobraćaja na nekoliko mesta.

"Intervenisalo se na 47 lokacija na području Moravičkog okruga, od vodene bujice branjeno je 100 objekata sa 91 pripadnikom Vatrogasno-spasilačke jedinice, radnicima javnih preduzeća i meštanima", rekao je on podsećajući da je najkritičnija situacija bila u čačanskom selu Atenica.

Broćić je rekao da je jedno lice povređeno u Čačku, ali ne prilikom intervencije, već preskačući ogradu kako bi se sklonilo od vode.

Najteža situacija, kako je dodao, bila je na području starog puta Čačak-Kraljevo.

"Na teritoriji opštine Lučani nije došlo do izlivanja reka, već se voda slivala niz brda bujičnim tokovima, ugrožavajući objekte i putnu infrastrukturu, a u Guči se trenutno pešački prelazi ne vide od mulja, kamenja i blata", napomenuo je Broćić.

On je dodao da vodostaj reke Bjelice koja se nedavno izlila nije visok i trenutno ne ugrožava nijedno naselje.

Inače, čačanskim vatrogasno-spasilačkim ekipama u pomoć su pritekle kolege iz Požega, Kragujevca i Gornjeg Milanovca.

"I dalje smo u pripravnosti, budući da hidrolozi najavljuju velike količine padavina do 28. aprila", zaključio je Broćić.

Voda na području Moravičkog okruga je ispravna za piće, izjavio je na sednici Štaba za vanredne situacije grada Čačka direktor JKP „Vodovod", Zoran Pantović.

Prema njegovim rečima, cisterne sa vodom se nalaze samo u Trnavi i Atenici, u skladu sa zahtevima žitelja ovih mesta.

"Radili smo tokom čitave noći, tri bagera su raspoređena u Vidovi, Rošcima i Zablaću, a sve lome angažovane", naveo je Pantović napominjući da je urađena 21 intervencija, prilikom kojih nije bilo zagušenja.

Bojana Ikodinović iz Odeljenja za vanredne situacije MUP-a, kaže da se voda povukla, ali je upozorila da su predviđene su nove padavine na području zapadne Srbije.

NOVI POPLAVNI TALAS U ZLATIBORSKOM OKRUGU

Mada se Đetinja u Užicu izlila na šetalište pored reke, vanredna odbrana od poplava u ovom gradu još nije proglasena, izjavio je za Tanjug načelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Zoran Milojević.

"Đetinja je nadošla, ali je još u svom koritu, iako imamo mestimična izlivanja u Sevojnu, Uzićima I Krvavcima.Pre dva dana smo izdali naredbu svim komunalnim preduzećima da budu u pripravnosti.Vreće sa peskom su postavljene,čiste se propusti I rešetke od kanalizacije u gradu",kaže Milojević.

U gradu se u naselju Krčagovo odronilo oko hiljadu kubika zemljišta, ali stambeni objekti nisu ugroženi, kaže Milojević.

Najkritičnija situacija u Zlatiborskom okrugu je u opštinama Požega I Arilje.Povećan je vodostaj Moravice, Skrapeža I Đetinje I pod vodom je oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u požeškim selima.

"U toku noći prekinut je saobraćaj na deonicama Požega-Prilipac,Požega-Pilatovići I Pilatovići-Lučani.Voda je ušla I u prostorije škole u Prilipcu.U mestu Požega nema ugroženih objekata",kaže Milojević za Tanjug.

Prema njegovim rečima pojavila su se I klizišta na putu Požega-Kosjerić u Kaliniću I Tubićima,kao I u Arilju u Mirosaljcima.

Nevreme koje je juče zahvatilo celu Srbiju ,nije zaobišlo ni Zlatibor.Poplavljen je hotel Zelenkada,a u tri kuće prodrla je voda.

VANREDNO STANJE U LJIGU

Kiša koja je izazvala poplave na području LJiga nanela je velike štete poljoprivrednim kulturama, objektima i infrastrukturi, potvrdio je danas Tanjugu predsednik ove opštine Miodrag Starčević.

Prema njegovim rečima, zbog vremenskih nepogoda, pored sela Kozelj, Paležnica, Ba, Kadina Luka, Štavica, vanredna situacija je proglašena u još jedanaest mesnih zajednica.

"Vanredno situacija proglašeno je i u MZ Brančić, Dići, Ivanovci, Jajčić, Lalinci, Latković, Liplje, Moravci, Slavkovica, Cvetanovac, i Šutci, a štete na usevima i objektima biće naknadno utvrđene", kazao je on.

On ističe da je naredio da sva privredna drštva, preduzetnici i drugi subjekti stave na raspolaganje mehanizaciju i druga sredstva koja se koriste u ovakvim situacijama.

"Privredna društva koja se bave proizvodnjom agregata nužnih za saniranje posledica elementarnih nepogoda treba da organizuju proces rada na način kojim se obezbeđuju dovoljne količine proizvoda neophodnih za radove na oštećenoj infrastrukturi", zaključio je on.

Putevi od Ivanovaca prema Kozelju i od Latkovića prema Dudovici (koji se proteže do Ibarske magistrale) su neprohodni, istakao je Starčević.

Kako je rečeno Tanjugu u ljiškom vatrogasno - spasilačkom odeljenju, jednoj porodici u selu Gukoš se ulila voda u kuću koja je podno brda te je predložena evakuacija , pa postoji mogućnost odrona, međutim , oni su to odbili.

Prema rečima direktora JKP "Komunalac" iz LJiga, Gradimira Filipovića, voda za piće se u ovu opštinu zbog povećane mutnoće doprema cisternama.

"Problem je nastao na izvorištu u selu Ba odakle se Ljig snabdeva vodom. Trenutno se ispiraju filteri, a ukoliko ne bude novih padavina očekujemo da stanje bude normalizovano večeras", rekao je on.

Inače, kako je dodao Filipović, zbog neispravnosti i mutnoće u LJigu trenutno nema ni tehničke vode.

BUJICA ODNELA MOSTOVE U RUDINJAMA KOD PIROTA

Bujica koja se juče poslepodne sručila na staroplaninsko selo Rudinje bukvalno je zbrisala pet seoskih drvenih mostova koji su povezivali obale Rudinjske reke, izjavio je danas Tanjugu predsednik Mesne zajednice Rudinje Divko Bogdanović.

"Do sada nezapamćena bujica je odnela mostove koje smo sami napravili i na taj način odsekla dvadesetak domaćinstava od ostatka sela.

Uništeni su i seoski i poljski putevi, pa smo prinuđeni da potražimo pomoć lokalne vlasti kako bi se život u selu normalizovao", kaže Bogdanović i dodaje da je u nevremenu oštećen i seoski vodovod.

U Rudinju živi šezdesetak domaćinstava sa oko 150 ljudi.

KIŠA NANELA ŠTETU NJIVAMA, MOSTOVIMA I PUTEVIMA U TOPOLI

Zbog kiše koja danima pada, za sada, domaćinstva u selima u opštini Topola nisu poplavljena, a nevreme je štetu nanelo plodnim šumadijskim njivama, mostovima, putevima, izjavio je danas Tanjugu predsednik te opštine Dragan Jovanovcić.

"Najveću štetu nanele su reka Jasenica, i to u svom gornjem toku, kao i Nikoljska reka", rekao je Jovanović i naveo da je 10 domaćinstava u naselju Kusaica potpuno odsečeno, ali da nije poplavljeno.

Prema njegovim rečima, reka Jasenica se izlila u ataru sela Guriševci, Božurnje i Žabari, i nanela štetu na oko 50 hektara oranica.

"U najtežoj situaciji, u jednom trenutku, bili su meštani sela Natalinci, zbog izlivanja reke Jasenice, ali smo tamo uputili ljude i mehanizaciju da se dodatno podignu bedemi, tako da, za sada nijedno domaćinstvo nije poplavljeno", rekao je Jovanović.

Korito reke Jasenice je, trenutno, puno, i ukoliko uslede padavine, biće ugroženo trideset domaćinstava u Natalincima, naveo je Jovanović.

STANJE U KRUŠEVCU STABILNO

Član Štaba za vanredne situacije u Kruševcu Dušan Todorović izjavio je danas da je stanje na rekama stabilno.

Prema njegovim rečima, nivo Zapadne Morave je od jutros porastao za 11 centimetara i iznosi 141 centimetar, dok je vodostaj na Južnoj Moravi u blagoj stagnaciji i na granici za ukidanje od redovne odbrane od poplava.

On je precizirao da je vodostaj na Južnoj Moravi 281 centimetar.

"Očekuje se manji porast vodostaja te reke, ali se stanje konstantno prati" - naveo je Todorović i dodao da je reka Rasina u svom koritu, te da se iz akumulacije jezera Ćelije ispušta 30 kubika vode u sekundi, a da je priliv 14 kubika u sekundi.

Član štaba za vanredne situacije je istakao da su u toku radovi na deonici puta Kruševac - Jastrebac, a u toku je i sanacija mostova u Trmčaru i Bucima. Takođe, saniraju se putni pravci u dolini Ribarske reke.

Meštani Velikog Šiljegovca i dela Đunisa se i dalje snabdevaju vodom iz cisterni, napomenuo je Todorović rekavši da se uskoro očekuje stabilizacija vodosnabdevanja na toj teritoriji.

"Sve službe su na terenu i spremno dočekujemo nove padavine" - naglasio je Todorović.

SAVA KOD ŠAPCA SUTRA IZNAD GRANICE REDOVNE ODBRANE

Vodostaj na Savi kod Šapca sutra će kretati iznad granice redovne odbrane od poplava, upozorio je Republički hidrometeorolški zavod (RHMZ).

Tokom 28. aprila na toj lokaciji se očekuje približavanje granici vanredne odbrane od poplava, a istoga dana, vodostaj Save kod Sremske Mitrovice će se približiti granici redovne odbrane, naveo je RHMZ na svom sajtu.

Tokom uskršnjih praznika, kada je došlo do bujičnih poplava kao i u posldnje dva dana kada su Srbiju zahavatile obilne padavine na Savi nije bilo porasta vodostaja niti izlivanja.

 

Marić: Obilne padavine i gradonosni oblaci ugrožavaju Srbiju

Bujični potoci, nastali usled obilnih padavina najviše su ugrozile centar Vrnjačke Banje, Čačak, Guču, Majdanpek, Lučane i Ivanjicu, ali opasnost preti i od gradonosnih oblaka, izjavio je za Tanjug načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije Predrag Marić u četvrtak uveče.

Kako je objasnio, za razliku od poplavnih talasa koji su prethodnih dana ugrožavali srpska domaćinstva, Vrnjačku Banju, Čačak, Guču, Majdanpek, Lučane i Ivanjicu pogodile su obilne padavine koje su od "potočića napravile reke".

"Ovde se radi o obilnim padavinama koje su se naglo sručile, poplavile objekte, i tako isto brzo će se i povući, ali potrebno je da naši ljudi crpu vodu kako bi se situacija doveo u neko normalno stanje", rekao je Marić.

"Više od stotinu domaćinstava u Vrnjačkoj Banji je ugroženo, voda je ušla u dvorišta, kuće, lokale, ali nema ugroženih ljudi i evakuacije. Međutim neophodno je da naše ekipe, koje su od prvog trenutka tamo, ostanu tokom cele noći, do sutra. Takođe smo poslali i dodatne pumpe za crpljenje vode", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima u Guči, Čačku i Majdanpeku bilo je izlivanja kanalizacije koja, zbog obilnih padavina nije uspela da primi veliku količinu vode.

On je naglasio da je najvažnija činjenica da nema ljudskih žrtava i da nema novih evakuisanih građana u odnosu na 503 koliko ih je evakuisano do juče.

Marić je dodao i da su se nad pojedinim delovima Srbije pojavili gradonosni oblaci, poput oblaka od Zapadne Morave ka Jelici, i velikog nevremena na delu Čačka, kod sela Zablaće, Ježevica, Rajac, Lipnica.

"Sezona zaštite od grada kasnila je petnaestak dana. Vladina Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje kod korisnika javnih sredstava dala je RHMZ-u saglasnost da sa 3.300 strelaca sklopi ugovor o delu tek 15. aprila. Nazalost, nije dovoljno da se dobije saglasnost, već ti strelci moraju da prođu kroz lekarske preglede, koji su sada u toku", rekao je Marić.

 

Slovenija šalje tim za pomoć Srbiji od poplava

 

Slovenačka vlada je odlučila da, na zahtev Srbije za pomoć, pošalje tim civilne zaštite od 25 ljudi, kao i tri crpne pumpe.

Predviđeno je da ovaj tim krene za Srbiju danas popodne, saopštila je vlada u Ljubljani, a prenosi agencija STA.

 

Vlada: Pomoć 60 miliona dinara za 22 poplavljene opštine

Vlada Republike Srbije odlučila je da izdvoji 60 miliona dinara bespovratnih sredstava za saniranje šteta nastalih usled nedavnih poplava.

Opštinama: Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Aleksinac, Zaječar, Trgovište Kruševac i Žitorađa, gradovima Zaječar, Kraljevo i Niš odobreno je po 3.750 000 dinara pomoći za ublažavanje šteta koje su pričinile poplave, saopštila je danas vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Pomoć u istom iznosu je odobrena i za ublažavanje posledica poplava na području Kosova i Metohije.

Vlada je ovu odluku donela na osnovu izveštaja Komisije za procenu štete od elementarnih nepogoda, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Obrenovac: Voda se povlači

Izvor: B92, 26.Apr.2014, 15:02

Beograd/Valjevo -- Na poplavljenjim područjima opštine Obrenovac voda se povlači, a situacija je stabilizovana, i ne preti opasnost po objekte i ljude, izjavio je Rade Milošević...Načelnik gradskog sektora za vanredne situacije je izjavio Tanjugu da je nivo vode kod Obrenovca opao za više od jednog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.