Izvor: RTS, 26.Jan.2023, 16:26

Meštani kuršumlijskih sela posle poplava ne mogu preko reke

Nivo reke Toplice u Kuršumliji i Prokuplju i pored današnjih padavina, i dalje je u opadanju i ispod je linije redovne odbrane od poplava. U ovim Topličkim opštinama formirane su komisije koje su na terenu i vrše procenu štete. Najviše štete pretrpele su poljoprivredne kulture i infrastrukturni objekti. U kuršumlijskom kraju odneto je i oštećeno desetak mostova, koji su meštanima bili najbliži put do glavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saobraćajnica.
U Pačarađi kod Kuršumlije komšije se dozivaju preko reke: "Mile, Mile, je li bio Bojan po lekove? Je li mogao traktorom da prođe?"

Odsečen od sveta, nakon što su poslednje poplave odnele most koji povezuje njegovu kuću sa drugim delom sela, ovako Milorad Pavlović razgovara s komšijama.
"Pokušali smo da priđemo, da pomognemo rođaku da ih nekako prebacimo ovamo. Kad smo došli, već je most bio odnešen, nije bilo šanse", kaže Milan Jovanović, iz Pačarađe.
"Mi nemamo više pristup u selo, niti možemo da odemo, niti neko da dođe. Ako neko, ne daj Bože treba da ide kod lekara ili lekove da mu se doture, nema šanse. Treba da ide na Rankovicu preko brda 5 kilometara da bi sišao u Selovu, da bi mogao da ode do grada", navodi Zoran Stojanović, iz Pačarađe.
Nabujala Toplica, kakvu ne pamte ni najstariji meštani, pričinila je velike štete poljoprivredi i infrastrukturi. Do Milana, ali i do još dvaesetak meštana drugih kuršumlijskih sela, koje je zadesio isti problem, može se samo šumskim putevima, kojima je u ovim zimskim uslovima rizično ići.
Na reci Toplici, od Merćeza do Kuršumlije, nalazilo se 20 mostova pre poplava. Jaka bujica tri je potpuno odnela, a pet oštetila.
U lokalnoj samoupravi kažu da na sve načine pokušavaju da pomognu ugroženim meštanima, ali da ne mogu tako brzo sanirati sve što je bujica odnela. Obratili su se za pomoć i državi.
"Tražili smo pomoć vojske Srbije, koji su nam i obećali i nadamo se brzo postavljanju privremenih mostova, kako bi se funkcionisalo u ovim, za sada još uvek teškim uslovima", kaže Vojimir Čarapić, predsednik Opštine Kuršumlija.
Da stigne most, prelaz na drugu obalu , sa svojim gazdom, čeka verno i njegov pas.
Pogledaj vesti o: Prokuplje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.