Čadež: Srbija se bez strane pomoći ne može izboriti

Izvor: Blic, 23.Maj.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Srbija se bez strane pomoći ne može izboriti

Direktor Predstavništva Privredne komore Srbije (PPKS) u Frankfurtu Marko Čadež upozorio je danas da Srbija, bez strane pomoći, neće moći da savlada posledice katastrofalnih poplava i izneo strahovanja da će poplave iza sebe, osim privrednih, ostaviti i socijalne posledice.

- U Srbiji je oko 80.000 hektara poljoprivrednog zemljišta poplavljeno, prinosi sa tih polja će u najvećem delu biti izgubljeni i to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << orgomna šteta....", rekao je Čadez u izjavi za uticajni i konzervativni dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ) i upozorio da će poplave u Srbiji iza sebe ostaviti i socijalne posledice.

Ukazujući da je Srbija tradicionalni izvoznik voća i povrća, Čadež je rekao da će ove godine zbog poplava, međutim, najverovatnije morati da se uvozi, što bi moglo da ima za posledicu povećanje cena tih proizvoda do 20 odsto.

- To bi za siromašnije delove stanovništva moglo da bude opterećenje - upozorio je Čadež u izjavi za FAZ, koji u opširnom tekstu o poplavama na Balkanu, piše i o zajedništvu različitih etničkih grupa, nastalom iz nevolje.

Prema Čadežovim ocenama i u oblasti energetike je slično kao i sa poljoprivrednim proizvodima.

- Umesto da se struja izvozi, što bi za ovo godišnje doba bio uobičajeno, Srbija mora sada da polovinu svojih potreba uvozi - rekao je Čadež, naglasivši da to proizrokuje dodatne troškove od pola miliona evra dnevno.

Kada je reč o aktivnostima na sakupljanju humanitarne pomoći, Čadež je ukazao da se i u PPKS i u novoosnovanom Forumu Srbija-Nemačka prikuplja pomoć za nastradale. Apel za pomoć žrtvama poplava u Srbiji PPKS je poslao direktorima 49 nemačkih regionalnih privrednih komora, kao i nemačkim kompanijama, organizacijama i udruženjima.

- Od ponedeljka nam se predstavnici komora javljaju sa rečima podrške i informacijom da apel upućuju svojim članicama - rekao je Čadež Tanjugu.

Apel za pomoć, između ostalh, upućen je direktorima regionalnih privrednih komora Ahena, Arnzberga, Augzburga, Berlina, Bilefelda, Bohuma, Bona, Braunšvajga, Bremena, Kemnica, Kotbusa, Dortmunda, Dresdena, Diseldorfa, Duisburga, Esena, Frankfurta, Hamburga, Hanovera, Kelna, Minhena, Ofenbaha, Pasaua, Regenzburga, Štutgarta...

Čadež, koji je istovremeno i predsednik i jedan od osnivača Foruma Srbija - Nemačka, dodatno je angažovan na podršci zajedničkoj akciji Foruma Srbija Nemačka, Ambasade SR Nemacke u Beogradu, Nemacko-srpskog udruženja privrede, Delegacije nemacke privrede u Srbiji i humanitarne organizacije Help, pokrenute u utorak. Nemačka preduzeća su, prema rečima Čedeža, već tokom vikenda počela da daju pomoć.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.