Borba s posledicama poplava na jugu Srbije, neprohodan put ka Makedoniji

Izvor: RTS, 24.Jan.2015, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba s posledicama poplava na jugu Srbije, neprohodan put ka Makedoniji

Situacija u mestima pogođenim poplavama na jugu Srbije se stabilizuje, a voda se povlači u korita. Petnaest sela u okolini Trgovišta bez struje, a neka su i bez vode. U grdeličkom kraju poplavljeno pedesetak kuća. Počelo ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma. Nema ugroženog stanovništva.
17.00 - Opštine Bosilegrad i Trgovište >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proglasile vanrednu situaciju, javlja dopisnik RTS-a.
15.00 - Klizište na teritoriji Predejana preseklo lokalni planinski put ka selima Bričevlje i Suševlje i odseklo pedesetak domaćinstava, javlja Tanjug.
14.05 - Pripadnici sektora za vanredne situacije na terenu i pomažu građanima, kaže ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.  
13.30 - Meštani 15 sela u okolini Trgovišta bez struje, a neka sela su i bez vode. Most u selu Kozji Do je srušen, javlja dopisnik RTS-a. 
13.00 - Počelo ispumpavanje vode iz podruma i dvorišta kuća koje su poplavljene, javlja dopisnik RTS-a.
12.50 - Meštani Krive Feje kod Vranjske Banje dobili struju. U Trgovištu je jedan most srušen, izlile su se neke pritoke reke Pčinje, potvrdio je za RTS predsednik opštine Trgovište Nenad Krstić. 
12.20 - Put Crna Trava–Vlasinsko jezero ponovo je prohodan. 
10.40 -  U Vranju i opštini Vladičin Han stanje se postepeno smiruje i vraća u normalu, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.
10.15 - Vodostaj reka Vrle, Kalimanke i Južne Morave kod Vladičinog Hana je u stalnom opadanju, izjavio je predsednik opštine Vladičin Han Branislav Tošić.
Osim u Grdelici, Južna Morava izlila se i u Predejanu, a zbog obilnih poplava na jugu zemlje pod vodom su pojedine kuće, njive i plastenici. Put od Niša ka makedonskoj granici je neprohodan jer je zbog većeg vodostaja Južne Morave pravac poplavljen.

Situacija u Pčinjskom okrugu se normalizuje s obzirom na prestanak padavina i da se Južna Morava povukla u korito. Vatrogasci su dobili spiskove i počelo je ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao novinarima i da su pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a na terenu i pomažu građanima, a poslate su i cisterne sa pijaćom vodom.
On je dodao i da put ka makedonskoj granici nije ugrožen, a da je u prekidu jedan deo puta između Leskovca i Vranja, drugog prioreta, ali da se radi na tome da se i taj problem što pre sanira.
Noćas je u Korbevcu kod Vranjske Banje tok reke preusmeren na drugu stranu kako ne bi ugrozio naselje.
Na svim područjima pogođenim poplavama nema ugroženog stanovništva.
Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga od 23. januara palo je oko 25 litara kiše po kvadratnom metru, a u toku prethodnih dana, usled topljenja snega, zemlja je bila natopljena te nije mogla biti prihvaćena atmosferska voda, navodi se u saoštenju.
Kanalizacija i ispusti nisu mogli prihvatiti nastalu količinu padavina, pa se voda slivala kroz seoske ulice, navodi se u saopštenju.
Na predlog Štaba za vanredne situacije grada Vranja, gradonačelnik je doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije grada Vranja (desna strana toka Južne Morave).Najviše je pogođena Vranjska Banja, i to naselja Savince, Bujkovac i Korbelac.

Sektor za vanredne situacije primao je dojave i koordinirao angažovanje mehanizacije lokalne samouprave za saniranje infrastrukture, saopšteno je iz MUP-a.
U Vladičinom Hanu, pripadnici Sektora su evakuisali 22 ljudi koji su smešteni u prihvatni centar u osnovnoj školi. Na predlog Štaba za vanredne situacije opštine Vladičin Han, predsednik opštine doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji te opštine.
U selima Korbevac, Kupinince, Zlatokop, Tibužde, Bujkovac i Gornje Trebešinje, pričinjena je velika materijalna šteta, ali nije bilo ljudskih žrtava, konstatovao je na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije u Vranju gradonačelnik i komandant Štaba Zoran Antić.
Predsednica gradske opštine Vranjska Banja Slavica Sotirović rekla je da će drugi most u Korbevcu prema selu Prevalac izdržati nalete vode i navela da su odsečene pojedine kuće u selu Stari Glog.
Iz Elektrodistribucije su saopštili da je 300 domaćinstava u selima oko Krive Feje bilo bez struje, a da je desetak stubova palo i u selu Gornje Trebešinje. U međuvremenu je struja stigla u Krivu Feju.

Predstavnici PZP saopštili su da nije prohodan put drugog reda kod Vladičinog Hana.
Gradski Štab za vanredne situacije naložio je dežurstva svih poverenika u mesnim zajednicama i praćenje vodotokova, navodi se u saoštenju sa sednice.
Takođe, nakon povlačenja vode, biće sprovedena akcija čišćenja kuća i dvorišta, a preduzeće "Visan" ponudilo je uslugu dezinfekcije ugroženih područja bez naknade.
Gradski Zavod za javno zdravlje ispitaće higijensku i epidemiološku situaciju u poplavljenim kućama, a biće i organizovana dostava vode u selima koja to zatraže. Naloženo je i uklanjanje ostataka srušenog mosta u Korbevcu i praćenje stanja u naselju Savinci u Vranjskoj Banji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neprohodan put od Niša ka Makedoniji

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2015

"Putevi Srbije" saopštili su danas da je put od Niša ka makedonskoj granici neprohodan, pošto je poplavljen zbog većeg vodostaja Južne Morave...Situacija u Pčinjskom okrugu koji je juče bio pogođen obilnom kišom se normalizuje s obzirom na prestanak padavina i ako tako ostane počeće ispumpavanje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.