Beočin: nema haosa, poplava pod kontrolom

Izvor: Politika, 14.Jun.2013, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beočin: nema haosa, poplava pod kontrolom

Beočin – Vodostaj na Dunavu kod Beočina je 648 centimetara, a u noći između četvrtka i petka porastao je za 15 centimetara i prema procenama se očekuje sporiji porast od još maksimalno 30 centimetara.

Na beočinskom delu, na 21 kilometar nebranjene obale, ne očekuju se teže posledice. Do sada je u Suseku, Banoštru, Čereviću, naselju Dunav i Rakovci voda ušla u dvorišta i stambene objekte kod 162 domaćina.

Naravno, ovaj podatak se menja iz sata u sat, sve je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << više poplavljenih kuća i dvorišta. Magistralni put od Čerevića prema granici sa Hrvatskom je zatvoren za saobraćaj jer je poplavljen na četiri mesta.

Iz ribnjaka u Suseku voda je odnela pet vagona tovljenog šarana i to je za sada najveća pričinjena šteta.

U Suseku je poplavljeno više od 300 hektara naselja, a prema najavi u kritičnoj situaciji već danas će biti oko 50 kuća. Susečki lovci spasavaju divljač – lanad iz poplavljenog dela i prenose ih u Frušku goru. Prema evidenciji koju ima Luka Apić, iz vodoplavnog područja Suseka izmešteno je više od 850 grla krupne i sitne stoke.

– Za sada imamo samo nekoliko domaćinstava kojima će propasti deo sena za stoku, jer ga nisu na vreme izvezli. Stanovništvu koje je napustilo svoje kuće stigli su i paketi sa hranom iz robnih rezervi Vojvodine. Do sela se može doći samo preko Fruške gore – kaže Luka Apić.

U Čereviću svakog časa poneko se još iseljava. Radojka Trakanović nije očekivala da će i njeno dvorište biti poplavljeno, pa ubrzano pokušava da izvede petoro svinja iz svinjca koji već pliva u vodi.

Težak srčani bolesnik Nada Štrebl prvo je odbijala da se pomeri iz kuće, a sada traži pomoć da se iseli, dok Nikola Popović i Nedeljka Janković vide da je đavo odneo šalu: voda im je ušla u dvorište, stigla do kućnog praga i oni su juče rešili da pređu kod komšija dok se Dunav ne smiri.

– Na vreme smo obavili pripreme, ljudi su se izmestili iz najkritičnijih delova, digli pokućstvo i nameštaj, pa će štete biti manje. Obezbedili smo pakete sa hranom, isključili struju u delovima ulica i kućama gde bi voda mogla izazvati havarije, imamo dve specijalne ekipe za pomoć pristigle iz Niša. Mislim da smo dobro uradili prethodne pripreme. Ovde još nije kritično, a ja verujem da će u subotu voda porasti još tridesetak centimetara, a onda će stagnirati i početi da pada. Naša vatrogasno-spasilačka jedinica i ispomoć iz Niša i Novog Sada su stalno na terenu – kaže Radomir Lazić, načelnik štaba za vanredne situacije u Beočinu.

Predsednik opštine Beočin Bogdan Cvejić naglašava da mehanizacija i radnici „Lafarža” već drugi dan pokušavaju da osposobe put od Čerevića prema Suseku, da premoste udoline u koje je stigla voda i veruje da će to danas biti konačno rešeno.

– Taj put nam je veoma važan jer je obilazni preko Fruške gore veoma dug i loš. „Lafarž” je utrošio već stotinak tona cementa, izvukao šljaku i klinker da napuni ta udubljenja, kako bi se moglo normalno saobraćati. stanje je dobro, voda dolazi, ali su preduzete sve mere da štete budu što manje – objašnjava predsednik Cvejić.

J. Slatinac

----------------------------

Mobilne brane u Starom Slankamenu

Dunav će i kod Novog Sada probiti granicu u koju su ga smeštale prognoze. Očekuje se da se vrhunac od 678 centimetara dostigne preksutra, nakon čega će početi da opada, procenjuju u „Vodama Vojvodine”. Nivo reke je kod Bezdana, gde ona ulazi u zemlju, već od juče stagnirao, a danas bi mogao početi da se spušta. Vrh poplavnog talasa juče je nasrtao na bedeme oko Apatina i Bogojeva, kao i Beočina, gde je situacija i dalje najteža, u selima koja su pripijena uz Dunav. Oko bolnice u Starom Slankamenu postavljene su mobilne brane, ali evakuacija juče još nije bila nužna.

Redovna odbrana od poplava proglašena je u Beogradu, gde je vodostaj takođe viši nego što se predviđalo, za pet do deset centimetara.

– Ne očekujemo da će reka dostići nivo na kojem se proglašava vanredna odbrana. Prolaz kod kule Nebojše ka Kalemegdanu smo zatvorili, mada se voda još nije ni počela prelivati na pristanište. Ni preostale dve tačke u sistemu odbrane koje nisu apsolutno utvrđene, kod Beogradskog sajma i železničke stanice, za sada nisu u opasnosti – kaže Vladimir Batalović, tehnički direktor „Beogradvoda”.

U redovnu odbranu su ušli i Smederevo, Negotin i Kostolac. Najjači udar Dunava tamo se tek očekuje, kao i u Beogradu, ali u „Srbijavodama” i dalje ne veruju da će ni na tom potezu ni uzvodno, u Vojvodini, biti problema.

V. V.

objavljeno: 14.06.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Beočin: Dunav iseljava meštane

Izvor: Večernje novosti, 14.Jun.2013

VODA u Bezdanu više ne raste. To, međutim, ne raduje stanovnike Čerevića, trenutno najugroženijeg mesta na Dunavu, čiji stanovnici pažljivo paze na svaki centimetar vodostaja ove reke. Svesni su da se talas njima primiče. Na vodomeru kod Novog Sada u petak je zabeležen porast vodostaja na 648...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.