Bankok tone pod vodu

Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2011, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankok tone pod vodu

28.10.2011. -

Bangkok – prestonica Tajlanda, biser jugoistočne Azije tone pod vodu zbog poplave najozbiljnije za poslednjih 50 godina. Očekuje se da će u sledeća tri dana biti potopljena većina od 50 rejona prestonice. Vrhunac poplave se prognozira u subotu posle podne.

Do tada će vodostaj u reci Čao Praja premašiti kritičnu kotu za 15 cm. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vlasti su već upozorile da to može biti dovoljno da probije nasipe i brane. Najgori mogući scenario je da Bangkok u potpunosti bude poplavljen. U ovom slučaju rejoni duž reke i mnogobrojnih kanala mogu otići dva metra pod vodu. Stručnjak ruskog odeljenja Svetskog fonda za divlju prirodu Aleksej Kokorin govori o uzrocima ove anomalne pojave:

Isto se dešava i u Irskoj, gde je u Dablinu za jedan dana pala mesečna norma padavina. Ovaj trend na celoj planeti povezan je sa sve većom ekstremnošću klime. Grubo rečeno umesto 10 sitnih kiša na planeti ima dva pljuska. I kad se ova dva pljuska podudare i liju dva dana zaredom dolazi do poplava koje vidimo na Tajlandu i u Irskoj. U celini, broj takozvanih hidrometereoloških pojava se za 15 godina udvostručio. A to su skoro sve prirodne nepogode, osim vulkana i cunamija, koje nisu povezane s hidrometeorologijom. Udvostručavanje je mnogo. Plaši nastavak ove tendencije. U sledećih 15-20 godina opet će doći do dvostrukog povećanja.

U Bangkoku je u toku hitna evakuacija. Stanovnici nose svoju imovinu na uzvišice. Stanovništvo u supermarketima i prodavnicama koji su još uvek otvoreni kupuje ogromne količine namirnice i drugu najpotrebniju robu. Ulazi u mnoge prodavnice i stambene zgrade su zatvoreni barikadama od džakova s peskom i blokovima od šljake. Na izlazima iz prestonice su kilometarski redovi automobila, uglavnom prema Pataji. Mnogi ljudi trče duž redova kola i rikši sa zavežljajima na leđima.

Dok u Bangkoku vlada panika u Pataji je sve mirno, rekao je za „Glas Rusije" rukovodilac ruske firme za nekretnine na Tajlandu ernest Novik.

Situacija u Pataji se apsolutno ni po čemu ne razlikuje od onoga što je bilo pre dva meseca. Letovalište, sunce, more. Većina turista uopšte ništa ne zna o poplavi. Jedino što ukazuje na stihiju na severu zemlje jeste to što je iz prodavnica nestala voda za piće. Tamo su prestale s radom fabrike koje proizvode pakovanje i nema ambalaže za vodu. Glavni aerodrom zemlje Suvarnabhumi u Bangkoku radi u normalnom režimu. Nema nikakve poplave. Sva letovališta su puna turista, ovo se ne odnosi na Bangkok, zato što se turisti u njemu ne zadržavaju.

Ruski turistički operateri zasad ne nameravaju da ukinu putovanja na Tajland. U međuvremenu, broj žrtava u celoj zemlji se približio cifri od 400 ljudi, broj netragom nestalih se ne navodi. Bujice vode i planinski potoci srušili su najmanje 800 hiljada kuća, zbog toga se broj nastradalih može povećati. Prognoza stručnjaka Institua za fiziku atmosfere „A.Obuhov" RAN Vladimira Semjonova nisu utešne:

U novembru će se najverovatnije sezona kiša, koja je trebalo da se završi u septembru, nastaviti. Vrlo je teško predskazati šta će dalje biti. To će biti špekulacije, vrlo neodređene ocene. Početkom decembra takođe se mogu nastaviti padavine. Međutim, poplave nisu samo padavine. One su povezane i s tlom, sa stanjem irigacionog sistema, to su reke, nasipi, brane. Najverovatnije je da će se poplave nastaviti u novembru. Tako da je bolje ne ići u Tajland u skorije vreme.

Ambasada Rusije sa svoje strane takoće insistira na preporukama za sve stanovnike Rusije da donose promišljene odluke prilikom posete ovoj zemlji. Treba izbegavati odlazak u provincije kraljevine u kojima je došlo do poplave. A takvih je skoro polovina. Zasad nema podataka o nastradalim Rusima, biznismenima, novinarima i turistima. Ruska diplomatska misija je u stalnom kontaktu s organima vlasti i policijom Tajlanda radi dobijanja blagovremenih informacija o eventualno nastradalim sunarodnicima i podataka o razvoju situacije.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekordan vodostaj reke u Bangkoku, centar grada ugrožen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2011

BANGKOK -..Glavna reka koja protiče kroz Bangkok dostigla je danas rekordan vodostaj i na kratko poplavila priobalne zgrade i kraljevski kompleks, a strahuje se da će vodena stihija probiti brane i poplaviti sam centar tajlandske prestonice...Reka Čao Praja, jedna od najvećih u zemlji, izlila se...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.