Bangkok pod vodom

Izvor: RTS, 28.Okt.2011, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bangkok pod vodom

Centar Bangkoka uskoro bi se mogao naći pod vodom, pošto je reka Čao Praja dostigla rekordan vodostaj. Premijerka Šinavatra razmatra mogućnost kopanja kanala uz puteve za odvođenje vode u zaliv.

Glavna reka koja protiče kroz Bangkok dostigla je rekordan vodostaj i na kratko poplavila priobalne zgrade i kraljevski kompleks, a strahuje se da će vodena stihija probiti brane i poplaviti sam centar tajlandske prestonice.

Na ulici ispred Velike palate u Bangkoku, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obično vrvi od turista, jedan taksista uhvatio je zmiju dugačku dva metra, navodi Rojters.

Pojedini stanovnici ovog grada morali su da jure krokodile odbegle sa poplavljenih farmi.

Reka Čao Praja, jedna od najvećih u zemlji, izlila se preko vreća sa peskom koje su postavljene na ulazu u Veliku palatu, u kojoj se nekad nalazilo sedište kralja, a pripadnici vojske su ispumpali vodu iz tog područja.

Povećan nivo vode za vreme plime u Tajlandskom zalivu, koji će sutra, kako se očekuje, dostići maksimum, otežava oticanje vode sistemom kanala iz severnog dela Bangkoka, pa se strahuje da će sam centar prestonice biti poplavljen i da će popustiti i glavne brane.

Velike poplave pogodile su do sada sedam severnih od ukupno 50 kvartova u Bangkoku, dok su pokrajine na severu potpuno pod vodom, a fabrike i kuće uništene.

Veći deo grada je i dalje suv, ali su desetine hiljada stanovnika tokom ove nedelje napustile prestonicu, iz straha da bi i njen centar mogao da bude ugrožen, čemu je doprinelo i to što su strane vlade apelovale na svoje državljane da ne putuju u Bangkok.

Premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra rekla je da se razmatraju rešenja kako bi se izašlo na kraj sa vodenom stihijom.

"Trenutno razmatramo predlog da se iskopaju kanali uz pojedine puteve u istočnom Bangkoku, kako bi odvodili vodu u Tajlandski zaliv", izjavila je premijerka Šinavatra.

Ministarstvo odbrane Tajlanda saopštilo je da u pripravnosti drži 50.000 ljudi i hiljadu čamaca, kako bi se pomoglo ljudima da se evakuišu. Poplave na Tajlandu, najobilnije u poslednjih skoro pedeset godina, traju od jula i pogodile su trećinu provincija, a u njima je život izgubilo 377 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.