Rekordan vodostaj reke u Bangkoku, centar grada ugrožen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan vodostaj reke u Bangkoku, centar grada ugrožen

BANGKOK -

Glavna reka koja protiče kroz Bangkok dostigla je danas rekordan vodostaj i na kratko poplavila priobalne zgrade i kraljevski kompleks, a strahuje se da će vodena stihija probiti brane i poplaviti sam centar tajlandske prestonice.

Reka Čao Praja, jedna od najvećih u zemlji, izlila se preko vreća s peskom koje su postavljene na ulazu u Veliku palatu, u kojoj se nekad nalazilo sedište kralja, a pripadnici vojske su ispumpali vodu iz ovog područja.

Putevi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oko palate danas su ponovo suvi, posle nekoliko dana pod vodom, pošto se reka povukla sa osekom u Tajlandskom zalivu u koji se uliva, javio je AP.

Povećan nivo vode za vreme plime u zalivu, koji će sutra, kako se očekuje, dostići maksimum, otežava oticanje vode sistemom kanala iz severnog dela Bangkoka, pa se strahuje da će sam centar prestonice biti poplavljeni i da će popustiti i glavne brane.

Velike poplave pogodile su do sada sedam severnih od ukupno 50 kvartova u Bangkoku, dok su pokrajine na severu potpuno pod vodom, a fabrike i kuće uništene.

Veći deo grada je i dalje suv, ali su desetine hiljada stanovnika tokom ove nedelje napustile prestonicu iz straha da bi i njen centar mogao da bude

ugrožen, čemu je doprinelo i to što su strane vlade apelovale na svoje državljane da ne putuju u Bangkok.

Poplave na Tajlandu, najobilnije u poslednjih skoro pola veka, traju od jula i pogodile su trećinu provincija, a u njima je život izgubilo skoro 400 ljudi i raseljeno 110.000 stanovnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.