Noćas prelazimo na ZIMSKO računanje vremena:  Kako POMERANJE sata utiče na ZDRAVLJE?

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2020, 22:08

Noćas prelazimo na ZIMSKO računanje vremena: Kako POMERANJE sata utiče na ZDRAVLJE?

Vreme je da se ponovo pomera sat.

Na zimsko računanje vremena prelazi se svakog poslednjeg vikenda u oktobru u noći između subote i nedelje - kada se kazaljka sa tri sata pomeri na dva.

Pomeranje časovnika za jedan čas unazad, kojim se od noćas prelazi na zimsko računanje vremena, može da uzrokuje zdravstvene poteškoće i niz štetnih posledica, tvrde naučnici sa Univerziteta Kolorado.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Oni tvrde da svako pomeranje sata, bilo da je unapred ili unazad ima posledice po zdravlje ljudi, pa čak i manji poremećaji ustaljenih obrazaca spavanja mogu da imaju značajne posledice.

Pomeranje časovnika verovatno će rezultirati povećanjem broja srčanih i moždanih udara, izazvati rast broja automobilskih nesreća i smanjiti radnu efikasnost.

- Naša studija ukazuje na to da nagle, pa i male promene ritma sna mogu da imaju štetan efekat - istakao je Amnit Sandu sa Univerziteta u Koloradu.

- Naime, telo ima svoj ritam i naviknuto je da spava određeni broj sati, budi se u određeno vreme... Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam - dodao je profesor.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.