Dolazak proleća i pomračenje sunca u istom danu

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolazak proleća i pomračenje sunca u istom danu

Danas počinje proleće, moći ćemo da posmatramo pomračenje Sunca, a danas je i ravnodnevnica.

Puno pomračenje biće vidljivo na severu Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva, dok će u Srbiji Sunce biti oko 50 odsto zatamnjeno. To će biti deveto potpuno pomračenje u XXI veku. Počeće u 07.45 GMT da bi svoj maksimum dostigla dva sata kasnije, u 09.45 GMT, u trajanju od dve minute i 45 sekundi. Poslednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se 11. avgusta 1999.

Ovo pomračenje će se potpuno videti u polukružnom pojasu oko Grenlanda i Islanda u Severnom delu Atlanskog okeana, a delimično iz Evrope, severne Afrike i zapadne Azije. To znači da će mesečeva senka dodirnuti Zemljinu površinu u 10.10, a poslednji kontakt sa njom će imati u 11.21 sat.

Ta retka pojava može da se posmatra kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo. Kako je navedeno na sajtu Astronomskog društva "Ruđer Bošković", najbezbednije posmatranje je teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce ili se kroz njega Sunčev lik projektuje na beli zaklon.

Pomračenje Sunca nije jedini spektakl koji se danas odigrava na nebu, pošto se prošle noći Mesec predstavio u svom najvećem izdanju, odnosno postao je Super Mesec. U pitanju je prilično česta pojava, pošto se u proseku dogodi na svakih 13 ili 14 meseci.

Prolećna ravnodnevnica predstavlja dan u godini kada noć i dan podjednako traju, a danas se zvanično obeležava dolazak, po mnogima najlepšeg godišnjeg doba, proleća, dok je nedelja u kojoj započinje ravnodnevnica poznata i kao Sveta nedelja.

Na severnoj Zemljinoj polulopti proleće počinje danas, 15 minuta pred ponoć. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Proleće će trajati do 21. juna, kada počinje leto. Letnje računanje vremena u Srbiji počeće u noći između 28. i 29. marta, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred.

Hteo da vidi pomračenje, napao ga medved

Jedan češki turista povređen je juče u napadu polarnog medveda na norveškom arhipelagu Svalbard. Ovaj događaj ilustruje opasnosti kojima se ljubitelji astronomije izlažu na ovim ostrvima u želji da što bolje vide potpunu solarnu eklipsu.

"Jedna osoba je lakše povređena u napadu polarnog medveda. Reč je o članu češke turističke ekspedicije", izjavila je predstavnica policije Svalbarda.

Do napada je došlo na ostrvu Spicberg, 50 kilometara od sela Longjerbjen, najvećeg lokaliteta na arhipelagu. Medved je ubijen na licu mesta, precizirala je predstavnica policije.

Slučaj je zabeležen dan uoči pomračenja sunca, najznačajnijeg fenomena te vrste u poslednjih 16 godina, koji će u svom punom obliku biti vidljiv samo sa Svalbarda i Farskih ostvra, danske autonomne teritorije na severu Atlantika. Prilikom svakog izleta van naseljenih zona, turisti moraju, u skladu sa lokalnim propisima, da budu u pratnji vodiča i da kod sebe imaju pušku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Proleće 2015. dolazi večeras u 23.45

Izvor: DANuBeogradu.rs, 20.Mar.2015, 02:19

Proleće ove 2015. godine dolazi večeras, 20. marta u 23.45,2. U isto vreme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Proleće će trajati 92,75 dana tj. do 21. juna 2015. u 18.38. U trenutku početka proleća Sunce će se nalaziti u .. Više.. The post Proleće 2015. dolazi večeras u 23.45 appeared...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.