Vučić: Idem na Kosovo i Metohiju, posetu ću početi obilaskom Gazivoda

Izvor: BKTV News, 07.Sep.2018, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Idem na Kosovo i Metohiju, posetu ću početi obilaskom Gazivoda

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju naciji da Srbija neće prekidati dijalog, jer je to nemoguće.

"Ključna stvar je da sačuvamo mir. Moja je namera od početka bila ne da huškam Srbe na sukobe, da ne trgujem njihovom krvlju i budućnosti, već da se ponašam odgovorno i da se borim za rešenje vekovnih problema. Ja sam na Gazovde išao tri puta, smatramo ga srpskim resursom. Želimo da uspostavimo mnogo više poverenja između Srba i Albanaca u budućnosti, a >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << to je proces koji bi bilo katastrofalno da bude zaustavljen. Gotovo za svaku cenu sam za mir i stabilnost. Očekujem da sve protekne mirno i da se na najnormaliji način obratim ljudima. Idem sa konkretnim planovima među Srbe", rekao je Vučić.

Na pitanje šta ako Albanci pošalju policiju tokom njegove posete brani Gazovode, Vučić kaže da se nada da se to neće dogoditi.

"Mi smo sve uradili u skladu sa protokolom o posetama. Nisam ja nikakav ovan na brvnu. Ja mislim i uveren sam da sve mora da protekne na sasvim normalan način", rekao je Vučić.

Siguran je da nije ni u albanskom interesu da pokušaju da ponove ono što su učinili ranije sa Markom Ðurićem.

"Sve što mogu da vam kažem to je da se to neće desiti. Niti sam spreman, niti je moguće da dozvolim da bilo ko pokuša da na takav način ponizi Srbiju", poručio je Vučić.

Predsednik je na konferenciji za novinare u zgradi Predsedništva rekao da su prethodnih nekoliko dana bili teški i za naš narod na KiM i za njegove političke predstavnike i za one koji predstavljaju Srbiju u međunarodnoj areni.

Sve je, kako kaže, krenulo teškim pirtiscima na poslanike Srpske liste, a zatim nastavljeno sa ogromnim pritiscima na rukovodstvo Republike Srbije, da se podrži Fatmir Ljimaj za šefa pregovaračkog tima Prištine a to, kaže, nije moglo da se izglasa bez Srba.

"Mi smatramo da je to demokratsko prava da poslanici Srpske liste ne podrže Ljimaja", rekao je Vučić i dodao da je dvoljno da podseti da je reč o čoveku koji je optužen za najteže zločine nad našim narodom.

Ima, istakao je, Ljimajev dosije sa sve izjavama svedoka o tim zločinima.

Vučić je rekao da su pritisci bili toliko veliki da je i sam bio zapanjen da tako nešto može da dođe do tolikih granica.

"Pedeset poziva sam imao iz Evrope i sveta i svima sam rekao nemojte da ukidate demokratiju i pravo na drugačije mišljenje", rekao je.

Međutim, dodao je, kada neko treba da bude označen krivi, uvek su to, kaže Srbi.

Pozvao je vlast u Prištini da objasni sprečvanje Marka Ðurića ponovo da pređe administrativni prelac. Držali su ga kaže 25 minuta na Brnjaku, a kada se Ðurić okrenuo, pozvali su ga da se vrati.

Pošto su odbili da o svemu tome dostave informacijuu u pisanoj formi, Vučić kaže da su tražili snimke sa kontrolnih kamera na kojima je sve zapisano.

"Svi, cela Evropa zna da mi govorimo istinu", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je sve ovo ispričao da bi građani znali u kakvoj atmosferi je otišao u Brisel.

Vučić se sutrašnji dvodnevni boravak na Kosovu i Metohiji obilaskom brane Gazivode i Zubinog Potoka. U Zubinom Potoku, predsednik će obići Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta AP KiM. Predviđeno je da predsednik Vučić potom obiđe gazdinstvo porodice Kovačević u selu Ibarsko Postenje i Poljoprivrednu školu Priština sa privremenim sedištem u Lešku. U Sportskoj hali "Leposavić" u Leposaviću, predsednik će se obrtiti na zatvaranju Biznis foruma.

A u večernjim satima, Vučić će se sastati sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, saopštila je Pres služba Predsednika.

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Ðurić, izjavio je ranije večeras da srpski narod na Kosovu i Metohiji sa nestrpljenjem očekuje dolazak svog predsenika Aleksandra Vučića jer je, kako je rekao, ta poseta za njih znači snagu i sigurnost.

Takođe, Ðurić je danas za Tanjug izjavio da je Priština, osim brani Gazivode, zabranila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti još dve lokacije u Zubinom Potoku.

Vučić je danas u Briselu razgovarao s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, koja je izjavila da veruje u punu posvećenost Vučića i Tačija da nastave proces pregovora i postignu u narednim mesecima. Mogerini je navela da je danas imala više rundi razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, bilateralno, o svim temema koje su na stolu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Vučić: Idem na Kosovo, prvo na Gazivode

Izvor: B92, 07.Sep.2018

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će u subotu ići na Kosovo i Metohiju i da će svoju posetu početi obilaskom Gazivoda...On je naveo da je proteklih nekoliko dana bilo izuzetno teško i da su se pritisci nizali u poslednja 72 sata...“Prethodnih nekoliko dana bili su teški...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.