Tači: Vreme za odlučujuću fazu dijaloga, uključiti i SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2017, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Vreme za odlučujuću fazu dijaloga, uključiti i SAD

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da je vreme za novu, odlučujuću fazu tog dijaloga jer, kako kaže, normalizacija odnosa znači mir i stabilnost za region i sigurnu evroatlantsku perspektivu za Kosovo i evropsku za Srbiju. Komentarišući Tačijev intervju prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je vreme da se kosovski predsednik Hašim Tači probudi iz fatamorgane, jer Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Tači je za Glas Amerike rekao da će korist od toga imati i Beograd i Priština, te da su za to zainteresovane i međunarodna zajednica i zemlje regiona.

"Želim da verujem da će to otvoriti novu stranicu u dijalogu između Kosova i Srbije, ili će to biti konačna faza, što znači izvesnu integraciju Kosova u organizaciji Ujedinjenih nacija i bržu evropsku perspektivu Srbije", rekao je Tači.

Komentarišući najave da bi se u dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje Brisela, mogle uključiti i SAD, Tači kaže da će EU i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zadržati glavnu ulogu u tom procesu.

"Ali, naravno, hteo sam kao i uvek da Sjedinjene Države imaju aktivniju ulogu, jer za kosovske institucije to znači poverenje i garancije da će proces postizanja sporazuma i njegove realizacije biti uspešan", rekao je kosovski predsednik najavljajući češće susrete sa predsednikom Srbije ubuduće.

Tači, koji je boravio u Vašingtonu, nije isključio ni mogućnost susreta sa predsednikom Srbije u Njujorku već tokom predstojećeg zasedanja Generalne skupštine UN.

Važno je, kaže, da SAD budu više uključene u ovaj proces jer nova američka administracija ima jasan stav o tom pitanju.

"Mi smo juče o tome govorili ovde u Vašingtonu i imam puno poverenje da SAD angažovanije pristupe u odlučivanju u tom procesu i da će dati snažnu podršku gospođi Mogerini, jer samo EU i SAD, uz učešće drugih faktora, može dovesti do trajnog rešenja, postizanja konačnog sporazuma i njegove efikasne primene, koji bi za Kosovo značio i članstvo u UN", ponovio je kosovski predsednik.

Upitan da li će insistirati na tome da Beograd prizna kosovsku nezavisnost ili će to biti samo sporazum o normalizaciji odnosa, Tači kaže:

"Radićemo na punoj normalizaciji državnih odnosa i miru naša dva naroda, je je to u interesu Kosova, Srbije i regiona. Naporno ćemo raditi da Kosova ubrzo postane članica UN. Ali, što se tiče priznavanja, to će se dogoditi u bliskoj budućnosti i o tome će odlučiti srpske institucije. Ne možemo im nametati vremenske okvire ili njihovu agendu u vezi s priznavanjem Kosova, ali jedno je sigurno - da Kosovo i Srbija, koje su sada u 'statusu kvo', moraju da olakšaju sebi evroatlantsku i evropsku perspektivu i da jedni drugima u tome ne otežavamo".

Dačić:Vreme da se Tači probudi iz fatamorgane

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je vreme da se kosovski predsednik Hašim Tači probudi iz fatamorgane i ponovo poručio da Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić je u izjavi naveo da Hašim Tači "očigledno živi u nekom svom snu i paralelnom svetu".

"Srbija nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, vreme je da se Tači probudi iz fatamorgane, jer samo dijalog i kompromis može dovesti do trajnog rešenja. Ultimatumi i prevare neće proći", poručio je Dačić, saopštio je MSP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.