Stefanović: Taktičke nesuglasice sa liderima Srba

Izvor: S media, 27.Okt.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Taktičke nesuglasice sa liderima Srba

Država Srbija i Srbi sa severa Kosova i Metohije imaju zajedničke interese ali se razlikujemo u shvatanju na koji ćemo način ostvariti te interes, rekao Borko Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda za pregovore sa Prištinom Borko Stefanović izjavio je da država Srbija i Srbi sa severa Kosova i Metohije imaju zajedničke interese, ali da se u praksi ispostavilo da neki od srpskih lidera sa Kosmeta imaju problem sa sagledavanjem realnosti i taktičke >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nesuglasice sa Beogradom.

Razlike postoje

"Razlikujemo se u shvatanju na koji ćemo način ostvariti naš interes, kao i u percepciji realnosti. Neki od lidera sa severa Kosmeta misle da je u praksi moguće ostvariti nešto što je zapravo ostvarljivo samo u idealnom svetu njihovih stranačkih programa", rekao je Stefanović.

Bogdanović: Rešenje pronaći kroz dijalog (VIDEO)

Bez dijaloga dok se ne reši situacija na prelazima

Stefanović: Euleks će biti odgovoran za asistiranje Prištini

Prema njegovim rečima, nije posao predsednika opština da svojoj državi postavljaju zahteve koji su neispunjivi.

On je, takođe, primetio da neki od političkih lidera Srba sa severa pokrajine veruju da je put za ostvarivanje srpskih interesa u antagonizmu, dok država Srbija smatra da barikade nisu same sebi cilj već samo sredstvo za uspostavljanje normalnih uslova života severno od Ibra.

Srbija ne sme biti izolovana

Interesi Srba sa severa Kosova se, kako je objasnio, ne mogu ostvariti ako se Srbija izoluje od međunarodne zajednice, i zato je jedini put kao održivom rešenju nastavak dijaloga sa Prištinom.

Stefanović je priznao da su mnoga rešenja do kojih se došlo u tom dijalogu kontroverzna i neprihvatljiva za Srbe sa severa Kosova, ali i istakao da je Beograd učinio sve što je moguće u realnim okolnostima.

Specifičnost situacije

"Neki od tih dogovora neće moći da se implementiraju na severu Kosmeta zbog specifičnosti tamošnje situacije. To nas sve usmerava ka posebnom dogovoru za sever Kosmeta koji treba istovremeno da zaštiti interese lokalnih Srba i nacionalni i državni interes Srbije", rekao je Stefanović.

On je objasnio da se u dijalogu sa Prištinom nastoji da se svaki detalj utvrdi do kraja, ali da se, kada to nije moguće, traga za "neophodnim stepenom dvosmislenosti" kako bi obe strane rešenja mogla da tumače u skladu sa svojim interesima.

"Tu se stavlja veća težina na implementaciju u kojoj značajnu ulogu igra EU. Dakle, mi smo usmereni na to da kroz implementaciju obezbedimo svoj interes, jer kroz sam tekst sporazuma taj interes ni za nas ni za Prištinu nije u potpunosti ostvaren", kazao je Stefanović.

Obrisi rešenja

Prema njegovim rečima, dijalog sa Prištinom biće nastavljen kada budu pronađeni obrisi rešenja za regulisanje prometa ka Jarinju i Brnjaku koji će zadovoljiti bazične interese Srbije i Srba na severu Kosmeta.

U međuvremenu važno je, prema Stefanovićevim rečima, da građani na severu Kosova i Metohije ostanu mirni i da se ne konfrontiraju sa međunarodnim misijama.

On je poručio da će država Srbija nastaviti da funkcioniše na severu Kosova i Metohije i upozorio da su svi pokušaji Prištine da severno od Ibra instalira svoje organe vlasti neodrživi.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.