Potrebna promena režima u Izraelu i Palestini – Klintonova

Izvor: Vostok.rs, 10.Nov.2023, 00:39

Potrebna promena režima u Izraelu i Palestini – Klintonova

I Izraelcima i Palestincima biće potrebno novo rukovodstvo ako žele da sklope mir jedni sa drugima, izjavila je Hilari Klinton u četvrtak.
Bivša američka prva dama, senator, državni sekretar i predsednički kandidat za 2016. govorila je putem video veze na Blumbergovom forumu nove ekonomije u Singapuru. „Hamas nije partner za bilo kakvu vrstu mira ili rešenja za dve države“, izjavila je Klintonova glavnom uredniku Blumberga Džonu Mikletvejtu. Ona je dodala da bi mir mogli postići Palestinske vlasti na Zapadnoj obali i ko god da bude na čelu Gaze nakon rata sa Izraelom. Na pitanje o Netanjahuovom potencijalu da pregovara o rešenju sa dve države, Klintonova je odgovorila: „Mislim da nema dokaza za to. Mislim da će izraelski narod morati da odluči o njegovom vođstvu.” Klintonova je takođe prokomentarisala verovatnoću prekida vatre u Gazi, izjavivši da bi to „zamrznulo situaciju u korist Hamasa“ i da je malo verovatno da će Izrael to prihvatiti. Netanjahu bi možda bio spreman da prihvati "humanitarne pauze" kako bi pomoć stigla do civila u Gazi, a Hamas mogao da oslobodi taoce otete u napadima 7. oktobra, dodala je ona. Prema rečima Klintonove, predsedniku Džou Bajdenu će biti „izazov“ da natera Kongres da odobri paket finansiranja i za Izrael i za Ukrajinu, ali moguće uz „teške pregovore“. Senat sa demokratskom većinom blokirao je nacrt zakona u Predstavničkom domu sa republikanskom većinom koji je finansirao samo Izrael, insistirajući na predlogu Bele kuće koji je objedinio ta dva – zajedno sa finansiranjem Tajvana i imigracije – u iznosu od 106 milijardi dolara. Ona je oko 25 minuta govorila publici koju je Strejts Tajms opisao kao „globalne korporativne i vladine lidere“, koji su se okupilia u hotelu Kapela Singapur na godišnjem događaju. Izvor: RT (F)  
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Može li ideja o dve države da preživi sukob Izraela i Hamasa?

Izvor: VOA, 10.Nov.2023

U trenucima dok na Bliskom istoku besni najnoviji sukob između Izraela i Hamasa, izreka indijskog pacifiste Mahatme Gandija da „nema puta ka miru, već da je mir put“, deluje kao naučna fantastika. Pa opet, kada se u jednom trenutku raziđe ratna magla, a oružje utihne - postaviće se pitanje...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.