Posle odluke suda situacija još komplikovanija

Izvor: Akter, 30.Avg.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle odluke suda situacija još komplikovanija

Odluka kosovskog ustavnog suda o pitanju izbora predsednika kosovske skupštine izgleda je još više iskomplikovala političku situaciju na Kosovu, pišu mediji u Prištini

Sud je naime dao pravo Fljori Brovini,kao najstarijoj poslanici, da sazove konstituivnu sednicu i da predsedava njom, ali Brovina je rekla da bez političkog dogovora između političkih subjekata neće sazvati sednicu, prenosi dnevnik "Blic" na albanskom jeziku.

Ukoliko ona ne sazove skupštinu Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << koalicioni blok DSK-ABK-IK pozvaće se na tacku 9 pravilnika o radu skupštine Kosova i razrešiti je sa mesta predsedavajuceg, navodi list.

"Ako Fljora Brovina ne bude sazvala sednicu skupstine, razrešićemo je pozivajući se na pravilnik rada za što azurnije formiranje institucija", rekao je izvor koalicije DSK-ABK-IK za "Blic".

U tom slučaju će biti angažovani poslanici koji po godinama dolaze odmah nakon njih.

Poslanici koalicionog bloka pozvaće se na clan 38 pravilnika o radu koji govori o vanrednoj sednici koji u tački dva kaže da "vanrednu sednicu moze da saziva kosovski predsednik, premijer ili jedna ili više poslaničkih grupa koje predtavljaju ne manje od trećine poslanika, odnosno 40 poslanika skupštine.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) i generalni sekretar DSK Ismet Bećiri nije odbacio mogucnost razresenja Fljore Brovine, dok DPK (Demokratska partija Kosova) smatra da se situacija ne može deblokirati bez intervencije međunarodnog faktora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Prištinski mediji: Tači zove stranačke lidere na razgovore

Izvor: Blic, 31.Avg.2014, 11:03

Prištinski mediji pišu da bi lider Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači tokom naredne nedelje mogao da pozove lidere drugih partija na razgovore o mogućem formiranju koalicije, dok lideri koalicionog bloka DSK-ABK-IK poručuju da se sa njim neće sastati...Kako piše dnevnik “Tribuna”,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.