Poslanici o platama u javnom sektoru

Izvor: Studio B, 26.Feb.2016, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o platama u javnom sektoru

Predlog zakona o sistemu plata u javnom sektoru poslanici vladajuće većine ocenili su kao važan, reformski zakon koji će uvesti red u ovoj oblasti, dok su ga poslanici opozicije kritikovali rekavši da će nepravda koja je postojala biti još veća.

Ministarka lokalne uprave i samouprave Kori Udovički rekla je da predlog zakona uvodi red u javnoj upravi i uređuje plate za oko pola miliona zaposlenih, a cilj zakona je da svi primaju istu platu za isti posao.

"Novim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zakonom u istoriju će otići više od 20 zakona i podzakonskih akata, 10 osnovica i 900 koeficijenata kojima se određuju plate zaposlenih i funkcionera", rekla je ona.

Prema njenim rečima, novim zakonom radna mesta,zvanja i položaj svrstavaju se u 13 platnih grupa, a osnovna plata računaće se množenjem osnovice za obračun i isplatu plata sa koeficijentom, kojih ima 500.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je novinarima u skupštini da će se konačno uvesti red u sistem plata zaposlenih u smislu da će za jednaki rad biti jednaka plata.

"Zakonski predlog ni na jedan način ne umanjuje prava zaposlenih, naprotiv on jeste u interesu zaposlenih kroz vrlo jasne i precizno definisane kriterijume, bolje kontrolne mehanizme i transparentnost sistema", rekao je Milićević.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je novinarima da će ovim zakonom nepravde koje su postojale, sada postati još veće, pa će tako plata spremačice u nekom javnom preduzeću i dalje biti veća od plate direktora osnovne škole, plata čoveka koji broji putnike u autobusu će biti veća od plate doktora specijaliste, a plata vozača kamiona od plate nastavnika matematike.

"Zakon uvodi još jednu nepravdu, a to je potpuno proizvoljno odlučivanje ko će napredovati, kako će se vrednovati i na koji način će se tretirati u javnom sektoru", rekla je Jerkov.

Samostalni poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović kao zamerku na predlog zakona naveo je to što njime nisu obuhvaćena javna preduzeća gde su razlike u platama najveće.

"Ovaj zakon je samo prvi značajan korak u pripremi velikih otpuštanja iz javnog sektora, verujem odmah nakon izbora", smatra on.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić slaže se sa Stefanovićem da je problem to što u zakonu nema javnih preduzeća, NBS i javnih servisa i što zakon otvara vrata za dalja umanjenja plata u javnom sektoru.

Na početku rada poslanik Socijademokratske stranke Marko Đurišić negodovao je zato što je sednica zakazana u kraćem roku od sedam dana navodeći da za to nije bilo razloga, jer predložene tačke dnevnog reda po svojoj sadržini i vremenu stupanja na snagu ne iziskuju hitnost.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nataša Vučković negodovala je što je sednica počela u 17 časova navodeći da je poslovnikom predvidjeno da sednice traju od 10 do 18 časova.

Ona je tražila i da se o predloženim zakonima raspravlja u duplo dužem vremenu od predvidjenih pet sati, što je odbijeno.

Opozicija je uputila kritike i zato jer je rasprava objedinjena iako tačne dnevnog reda jedna sa drugom nemaju veze.

Na dnevnom redu sednice su i Predlog zakona o opštem upravnom postupku i izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.