Kosovskim liderima nedostaje politička hrabrost

Izvor: B92, 25.Dec.2019, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovskim liderima nedostaje politička hrabrost"

Centar za evroatlantske studije objavio je izveštaj o odnosima Beograda i Prištine, naglasivši da kosovskim političarima fali politička hrabrost i liderstvo.

Oni dodaju da su kosovski lideri ti koji se suprotstavljaju suočavanju sa nedavnom zločinačkom prošlošću i radikalizmom otvaraju prostor Rusiji, a ne Srbija.

CEAS ukazuje da je nastavak razgovora i postizanje kompromisnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine "hitno pitanje za obe strane".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Direktorka CEAS Jelena Milić ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić istrajava na putu traženja kompromisa sa Prištinom, koji može biti demokratski potvrđen, a da to isto ne vidimo na Kosovu.

Podsećajući na teške optužbe koje je na račun Srbije izneo Aljbin Kurti, napominje da su seriju sličnih, činjenično netačnih izjava o procesu kažnjavanja za ratne zločine, dali potom i drugi visoki kosovski zvaničnici.

Navodi se da je, počevši još od vremena Zorana Đinđića, Srbija Hagu isporučila šest aktivnih generala vojske i policije i dva predsednika, mahom zbog zločina nad albanskim civilima, a da će Kurti, ako postanete vlast na Kosovu, morati da sarađuje sa Specijalnim sudom koji je već obavio veliki broj saslušanja.

"Slede optužnice i izručenja. Videćete šta znači isporučivati kad u sistemu bezbednosti naiđete na otpor izvršenju obaveza i zaveru ćutanja, a društvo vam ne daje podršku. Tek ćete se suočiti sa izazovima koje Srbija polako ostavlja iza sebe", kaže se u izveštaju.

CEAS smatra da nedavna „debata" o zajedničkoj prošlosti koju su pokrenuli kosovski lideri, puna netačnosti i lažnih analogija, kao i njihove druge radnje koje su prouzrokovale zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, imaju više ozbiljnih posledica, pa i da trenutno njihova radikalnost, a ne zvanični Beograd.

"Rusiji širom otvara vrata za razne vrste uticaja i opstrukcije stabilizacije i demokratizacije regiona", navodi se u izveštaju.

CEAS čvrsto veruje da je dogovor između Beograda i Prištine hitan, jer nerešen status crpi ogromnu energiju iz srpskog društva, pa neka druga pitanja, od presudnog značaja za demokratiju Srbije i pristupanje EU, ne dobijaju dovoljno pažnje.

Navodi se da se isto odnosi i na Kosovo, jer "sve dok nema sporazuma sa Beogradom i statusnog rešenja", nova kosovska vlada neće moći da se usredsredi na rešavanje problema kao što su borba protiv korupcije i razvoj ekonomije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CEAS: Nastavak razgovora i postizanje sporazum hitno pitanje za obe strane

Izvor: Danas, 25.Dec.2019

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) danas je u svom novom izveštaju "Ne lomite principe" o odnosima Beograda i Prištine i putu ka održivoj formalizaciji odnosa, istakao da je nastavak razgovora i postizanje kompromisnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine hitno pitanje za obe...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.