Kosovski tužilac: Srpski policajac zadržan u pritvoru, potraga za drugim, istraga u vezi sa ubistvom Ivanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2019, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski tužilac: Srpski policajac zadržan u pritvoru, potraga za drugim, istraga u vezi sa ubistvom Ivanovića

Specijalni kosovski tužilac Sulj Hodža izjavio je danas u Prištini da je istraga u vezi sa ubistvom srpskog političara Olivera Ivanovića proširena na još dvojicu pripadnika Kosovske policije, od kojih je jedan jutros uhapšen, a za drugim se traga.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Kosovske policije i Tužilaštva Kosova, povodom hapšenja na severu Kosova, rečeno je da je uhapšeni policajac zloupotrebio svoju dužnost, zbog čega je tužilac predložilo pritvor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za njega. Istraga je proširena i odnosi se na krivična dela organizovanja ili učestvovanja u organizovanoj kriminalnoj grupi i zloupotrebe službenog položaja, prenosi "Koha".

"Jedan je uhapšen, a drugi se i dalje traži. Istraga je proširena i na krivična dela organizovanja ili učestvovanja u organizovanoj kriminalnoj grupi i zloupotrebe službenog položaja. Razgovarao sam sa uhapšenim R. B. i zatražio pritvor za njega. V. B., kod koga je pronađeno oružje i za koga nije bilo naloga za privođenje, nakon ispitivanja je pušten. On je osumnjičen za ilegalno držanje oružja", rekao je Hodža.

Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je da je priča povezana sa ubistvom Olivera Ivanovića.

"Uključene su tri lokacije, izvršeni su prepadi i pretresi zbog krivičnih dela organizovanja kriminalne grupe i zloupotrebe službenog položaja. Druga osoba za kojom se traga nije pronađena na pretraživanim mestima. Policija je tokom ove operacije uspela da zapleni šest komada oružja, od kojih dva službena i druge stvari", rekao je Keljani, prenosi KTV.

Specijalni tužilac Hodža je rekao da na severu postoji kriminalna grupa i ponovio ranije tvrdnje da tu grupu predvodi Milan Radojičić.

"Njegova grupa je veoma dobro organizovana i nažalost ima uticaja na policiju i državne strukture tamo. Osobe koje su uhapšene bile su pod uticajem Radoičićeve grupe. Oni su skrivali dokaze, nisu izvršavali zadatke pretpostavljenih, i to ne samo u ubistvu Ivanovića, već i u drugim nerešenim ubistvima. Oni nisu preduzimali potrebne proceduralne radnje kako bi se ta ubistva istražila", rekao je on.

Više od 100 pripadnika ROSU u zoru upalo u severnu Mitrovicu

Pripadnici ROSU uhapsili su rano jutros u akciji na severu KiM dvojicu Srba. Oko 5.50 više od 100 pripadnika ove jedinice sa 25 oklopnih vozila i džipova upalo je u severni deo Kosova i Metohije. Jedinica ROSU je napustila severnu Kosovsku Mitrovicu nešto posle šest sati.

Kosovska policija saopštila je da je u ranim jutarnjim časovima na severu Mitrovice sprovela akciju u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

"Ova policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebno odeljenje, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca (RB) uključenog u nalog za pretragu", navedeno je u saopštenju.

Srpska lista: Pustiti uhapšene

Srpska lista najoštrije je osudila brutalni upad naoružanih specijalnih formacija Albanaca na sever KiM i zatražila da se neosnovano uhapšeni odmah puste na slobodu, a da međunarodna zajednica reaguje.

SL u saopštenju ocenjuje da je upad izvršen sa ciljem destabilizacije situacije i zastrašivanja srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici, a u želji da se skrene pažnja albanske javnosti sa još jednog neuspešnog pokušaja Prištine da dobije članstvo u Interpolu.

"Maltretiranje nedužnih građana uz nikakve dokaze postaje standardna mantra kojom se albanski lideri služe za prikrivanje vlastitih poraza i neuspeha", navela je SL u saopštenju.

Oni podsećaju da je prošle godine 21. novembra Priština poražena u nameri da se priključi Interpolu, a onda je 23. novembra, svega dva dana kasnije izvršen brutalni upad na sever Kosova i Metohije.

"Juče je ponovo Priština ostala bez članstva u Interpolu, odmah danas, na časeći časa, do zuba naoružane horde su upale i maltretirale Srbe", ukazuje SL.

Oni ocenjuju da je današnji upad i neosnovano hapšenje naših sugrađana "prosta divljačka demonstracija sile Prištine nad nedužnim građanima, na koje čitava međunarodna zajednica ćuti".

"Zahtevamo da se neosnovano uhapšeni odmah puste na slobodu, a od međunarodne zajednice da urazumi svoje čedo pre nego što situacija izmakne kontroli. Odgovornost za mir na ovim prostorima i bezbednost svih građana je na UNMIK-u, KFOR-u, EULEKS-u i ostalim organizacijama", poručila je SL.

Navodi se da se traga za drugim osumnjičenim policajcem.

"Tokom policijske akcije uhapšen je još jedan osumnjičeni kome je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplenjena još dva komada oružja i municija", navedeno je u saopštenju.

Prva komšinica Bojića: Lupali su na vrata i vikali da otvorim

Desetak policajaca lupalo mi je na vrata, vikali su "otvaraj", od straha nisam mogla ni da pronađem ključ, svedoči o jutrašnjoj akciji specijalaca ROSU Ljiljana Kostić, prva komšinica Bojića.

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije jutros oko šest sati upali su u zgradu u Ulici Lole Ribara, u kojoj sa porodicom živi Bojić, koga su nameravali da uhapse.

Ljiljana Kostić (66), koja živi na istom spratu kao i Bojići, vrata do vrata, još je potresena zbog upada policajaca. Ona kaže da su je iz sna probudili lupnjava i galama i povici "Otvaraj vrata!".

"Probudila me je lupnjava, izašla sam na vrata i videla maskirana lica. Bili su to policajci koji su lupali, vikali i udarali. Govorili su: 'Otvaraj vrata', a ja sam odgovorila 'Evo odmah'. Nastavili su da lupaju i viču: 'Otvaraj kad ti kažem'. Ponovila sam da ću odmah otvoriti, samo da uzmem ključ, koji od straha nisam mogla da pronađem", ispričala je Ljiljana za portal Kosovo onlajn.

O tome šta se dalje događalo Ljiljana Kostić kaže:

"Kada sam otvorila vrata, jedan policajac mi je rukom pokazao da se vratim nazad i zatvorio mi je vrata. Odmakla sam se i povukla i više nisam prilazila. Bila je velika lomljava i pucalo je kao da udaraju u moja vrata. Videla sam da ih je bilo sigurno desetak".

Ona je rekla da nije dozvolila svojim ukućanima da izlaze napolje i da su svi zajedno sačekali u drugoj prostoriji, dok policajci nisu otišli.

Specijalci ROSU provalili su u stan Željka Bojića, o čemu svedoče i razvaljena brava ulaznih vrata i tragovi policijskih čizama na njima.

Hapšenje Basare: Specijalci ROSU upali u pogrešan stan

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su jutros uhapsili Basaru, upali su najpre u stan porodice Stanković, u istoj zgradi.

Saslušanje uhapšenog Basare trajalo tri sata

Rade Basara, jedan od dvojice Srba uhapšenih danas u akciji kosovske specijalne policije, saslušan je u Specijalnom tužilaštvu.

Kako javlja Kljan Kosova, razgovor tužioca sa Basarom trajao je oko tri sata, tačnije, od 9 do 11,57 časova.

Pored Basare, jutros je uhapšen Vasilije Bojić, sin šefa operative KPS za sever Kosova Željka Bojića, koga su specijalci ROSU nameravali da privedu.

Vasiliju Bojiću se na teret stavlja ilegalno posedovanje oružja i municije.

Policajci su, bez ikakvog upozorenja, razvalili metalna ulazna vrata i potom naoružani upali u spavaću sobu, gde je osim bračnog para Stanković bio i njihov maloletni sin, objavio je portal Kosovo onlajn.

Prema rečima Bojane Stanković, specijalci ROSU su oko 6 sati upali u stan i najpre pitali da li su oni Stankovići, a odmah zatim i njenog supruga Mirka izveli iz sobe. Ona je, kaže, ostala sama u sobi sa detetom, a na vratima je stajao jedan od policajaca.

"Izveli su supruga i pitali gde živi komšija kojeg su tražili i otišli su sprat iznad. Ja sam izašla u pidžami, tresla sam se i plakala. Zagrlila sam supruga, jer sam pomislila da nešto nije u redu sa njim. Policajci su se opet vratili kod nas, a ja sam ih upitala: 'Šta hoćete opet?'. Tada je jedan od njih počeo da viče i govorio je: 'Pa gde živi, reci gde živi!'. Na to sam im odgovorila: 'Gore negde', jer stvarno ne znam gde čovek tačno živi", rekla je za Kosovo onlajn Bojana Stanković.

Ona je navela da je u njihov stan upalo desetak naoružanih i maskiranih policajaca za koje veruje da su Albanci.

"Bili su maskirani, imali su šlemove na glavi, maske i oružje. Mislim da ih je bilo desetak. Ovaj koji je ostao mene da čuva je bio bez maske", kaže Bojana i dodaje da se uplašila da joj nisu odveli dete, jer u mraku i panici nije mogla da ga pronađe:

"Uplašila sam se za svoje dete i panično pitala gde mi je sin, a on je lampom uperio u krevet i rekao da je tu i da budem tiha. Pitao me je da li imamo još dece, a ja sam odgovorila da imam samo jednog sina".

Zbog pretrpljenog stresa, kako je rekla, Bojana je zatražila medicinsku pomoć i dobila je određenu terapiju. Ona se pita - ko će im nadoknaditi štetu nastalu zbog obijanja ulaznih vrata, koja više ne mogu da se zatvore.

Đurić: Želeli da uhapse Željka Bojića, uhapsili njegovog sina

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je jutrošnju akciju ROSU i rekao da su želeli da uhapse šefa operative KPS-a za sever Željka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu.

Tokom akcije uhapšen je još jedan radnik KPS-a regiona sever, Rade Basara. Dodaje da je namera da okrive Srbe za ubistvo Olivera Ivanovića.

Đurić je rekao da je više od 100 pripadnika specijalne jedinice ROSU, naoružanih do zuba, upalo jutros u 5.45 na sever KiM, da su u grad ušli sa 25 vozila, a da je oko 40 vozila bilo na ulazu u grad.

Glavna meta operacije, kako kaže, bio je komandir operative KPS-a zadužen za sever, kome su upali u stan, izvršili premetačinu i odveli sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu.

Dodaje da je uhapšen još jedan radnik KPS sever regiona Rade Basara, koji je radio na značajnim slučajevima.

"To je deo scenarija da se Srbi kriminalizuju, zastraše, da se pod pritiscima uvežu sa različitim zločinima koji su se desili na području KiM, uključujući i neka ubistva", rekao je Đurić.

Dodaje da upad jedinica ROSU ima veze sa tim što je Priština doživela poraz u Interpolu i da je reakcija stigla za manje od 24 sata.

Đurić je naglasio da je upad ROSU "igranje sa mirom" u južnoj srpskoj pokrajini jer se, kako tvrdi, zna da su pripadnici ROSU sastavljeni od bivših pripadnika OVK.

"Srbija je spremna da zaštiti svoj narod na KiM u slučaju da se pokuša proterivanje, ubijanje. Predsednik Aleksandar Vučić je više puta govorio o tome", rekao je Đurić i podsetio da je Vučić 29. maja ove godine, posle tadašnjeg upada ROSU na sever, upozorio da se ovako nešto sprema i da će Željko Bojić i srpski policijski region biti meta Prištine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovska policija: Uhapšen policajac povezan sa ubistvom Olivera Ivanovića

Izvor: Beta, 16.Okt.2019

Kosovska policija saopštila je da je u akciji na severu Kosova uhapšen policajac u vezi sa ubistvom lidera Inicijative SDP Olivera Ivanovića, kao i još jedan osumnjičeni kod koga je pronadjeno oružje, prenosi RTS."Ova policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni...

Nastavak na Beta...

Đurić: Čestitam Srbima na KiM na hrabrosti, Srbija stoji iza svojih građana

Izvor: RTS, 16.Okt.2019

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić navodi za "Pink" da su u jutrašnjoj akciji pripadnika ROSU na sever KiM uhapšeni Vasilije Bojić i Rade Basara. Poručuje da Srbija stoji iza svojih građana. . Marko Đurić je gostujući...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.