Koha: Nema carinika na pelazu kod Brnjaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Nema carinika na pelazu kod Brnjaka

PRIŠTINA -

Na administrativnim punktovima Brnjak i Jarinje nema službenika carine Kosova niti Euleksa, prenosi danas prištinski list “Koha ditore”.

Pozivajući se na izvor iz Kfora, list navodi da je Kfor odbio da transportuje carinike na prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka, uprkos tvrdnjama kosovskog premijera Hašima Tačija da u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Brnjaku ima službenika carine.

“Međunarodni faktor je u utorak demantovao reči premijera Hašima Tačija koji je nedavno rekao da se na graničnom prelazu G31 u Brnjaku nalaze carinici. Carinika nema ni na G31 ni na G1 u Jarinju”, piše list.

"Na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak nema carinskog osoblja jer je zonu u kojoj se ta dva prelaza nalaze Kfor proglasio za delimičnu vojnu zonu", rekao je visoki zvaničnik Kfora. On je dodao da na tim prelazima nema protoka robe, te da tako nema potrebe ni za carinicima.

Redžepi: Nemamo garancije za uklanjanje barikada

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da kosovska vlada nema potpune garancije da će Srbi na severu Kosova ukloniti barikade.

On je u intervjuu prištinskom listu “Kosova sot” rekao da je situacija na severu potpuno pod kontrolom, da je mirnija nego proteklih dana i da se dalje smiruje.

Redžepi je naveo u Prištini nemaju detalje o razgovorima predsednika četiri opštine na severu sa predsednikom Srbije, ali da su, prema raspoloživim informacijama, predstavnici vlasti Srbije tražili da predsednici opština prihvate sporazum od 10 tačaka.

“Mada većina predsednika paralelnih opštinskih struktura pripada Koštuničnom DSS-u, grupi Tomislava Nikolića ili Šešeljevim radikalima, ipak ima najava da će oni prihvatiti da sprovedu sporazum i da uklone barikade, mada one neće odmah biti uklonjene na svim mestima.

To su informacije koje mi imamo, ali ipak nemamo potpune garancije da će se to i desiti”, rekao je Redžepi.

On je negirao da u akcijama uspostavljanja reda na severu učestvuju pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

"Uspostavljanje reda i zakona, obezbeđivanje granica određeno Ustavom je posao policije a u tim slučajevima pripadnici KBS-a ne učestvuju, niti od njih tražimo da se mešaju pošto smo mi ozbiljna institucija koja ne meša nadležnosti", podvukao je Redžepi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Jarinje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.