Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa o ukidanju Specijalnog suda diže tenzije na KiM

Inicijativa 43 poslanika kosovske skupštine za ukidanje Specijalnog suda i danas je u centru pažnje prištinskih medija, koji pišu da u kosovskoj vladi, pre svega među Albancima, čije izjašnjavanje se očekuje, nema jedinstva po tom pitanju. 

Skupštinsko Predsedništvo je, naime, poslaničku inicijativu o ukidanju Specijalnog suda dostavilo vladi na izjašnjavanje i dok predsdnik parlamenta Kadri Veselji kaže da je pritom poštovan poslovnik parlamenta, premijer Ramuš >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Haradinaj smatra da to nije pitanje o kojem treba da se izjašnjava vlada.

Haradinaj je juče u Uroševcu rekao da vlada o toj inicijativi može da se izjasni i da se ne izjasni s obzirom na to da je inicijativa pokrenuta u parlamentu.

Vlada će ispoštovati sve standarne procedure, rekao je Haradinaj iako, kako tvrdi, koji god vlada stv da donese on neće biti relevantan.

Inače, Haradinaj, odnoso njegova Alijasa za budućost Kosova je oduvek bila protiv formiranja Specijalnog suda za ratne zločine koje je na KiM počinila tzv. OVK.

Nedavno, Haradinaj je rekao da će podržati svaku odluku koju u vezi sa tom inicijativom donese kosovski parlament.

Prištinska Koha piše da u kosovskoj vladi nema jedinstva u vezi sa ukidanjem zakona o Specijalnom sudu, a portal Arbresh.info je objavio po ko zna koji put ponovljeni poziv Ambasade SAD u Prištini da se odustane od poikušaja ukidanja Specijalog suda.

U pisanom odgovoru dostavljenom tom portalu, Ambasada je navela da poziva sve institucije, poslanika i političke lidere da napuste sve ideje o ukidanju ili ponovnom pregovaranju sa bilo kojim aspektom zakona o Specijalnom sudu.

Očekivanja prištinskih medija su da bi inicijativa o ukidanju Specijalnog suda i pitaje demarkacije sa Crnom Goru uskoro trebalo da dobiju epilog.

Blerand Stavileci, politički savetnik predsednika kosovske skupštine izjavio je za prištinsku Epoku da glavna pitanja, poput Specijalnog suda i demarkacije, treba što pre zatvoriti.

Rekao je da Kosovo i njeni narodi ne mogu biti taoce određenih politika, te da je građanima potrebna sloboda kretnja, radna mesta i partnerstvo sa razvijenim zemljama.

"DSK se protivi ukidanju specijalnog suda i podržava demarkaciju", izjavio je za Kljan Kosova sekretar tog saveza, Ismet Bećiri.

On je rekao da je njegova stranka protiv inicijative za ukidanje Specijalnog suda i podržava sporazum o demarkaciji za Crnom Gorom potpisan u leto 2015.

Bećiri je rekao i da je stav DSK predstavio predsedniku Evropske narodne partije Džozefu Dolu, tokom susreta u Strazburu.

Iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje saopštili su da neće glasati za ukidanje Specijalnog suda.

Poslanica tog pokreta, Albulena Hadžiju, za KTV je rekla da je razlog takvom stavu to što iza ove inicijative stoji kosovski predednik Hašim Tači.

Prema njenim rečima, inicijativa poslanika za ukidanje Specijalnog suda "nije ozbiljna" jer se rukovodi ličnim razlozima.

"Očekujemo od Hašima Tačija da ima ozbiljan pristup. Samoopredelljenje ne može podržati privatne inicijative ", dodala je ona.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.