Francuski novinar koji je pisao o Srbima na KiM ima poruku za one kojima se to nije dopalo

Izvor: B92, 25.Jun.2019, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski novinar koji je pisao o Srbima na KiM ima poruku za one kojima se to nije dopalo

Žan Kristof Bison, zamenik glavnog urednika Figaroa, koji je pisao reportažu o Srbima na KiM na deset strana naslovljenu "Srpski duh otpora", na meti je kritika

Kako je ranije kazao osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, njih dvojica susreli su se sa pretnjama i osudama "proalbanskih francuskih novinara".

Bison je sada na Tviteru podelio tekst još jednog francuskog magazina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je pisao o Kosmetu uz poruku onima kojima se nije dopala reportaža o Srbima na KiM u Figarou.

"Svima onima kojima smeta reportaža o drami Srba na KiM u Figarou poručujem - nastavićemo da radimo svoj posao. Sudeći prema čitanosti magazina Marjanelnedelju dana kasnije, nismo sami", napisao je on na Tviteru.

"Marjanel" je objavio tekst pod naslovom "Kosovski rat: 20 godina kasnije, etnička zagonetka ostaje".

U delu teksta dostupnom na sajtu lista podseća se da je marta 1999. godine taj nedeljnik objavio uvodnik Žan-Fransoa Kana u kome je izneto protivljenje NATO bombardovanju Beograda i iznosi viđenje situacije na KIM 20 godina kasnije uz ocenu da je "atmosfera i dalje napeta".

Reportaža o životu Srba na KiM objavljena u francuskom listu "Figaro" istinski govori o humanitarnoj situaciji u srpskim enklavama na KiM, izjavio je ranije Gujon.

On je dodao da zasluge za reportažu idu trojici hrabrih novinara francuskog magazina, ocenjujući da nije lako na Zapadu, u Francuskoj, biti objektivan kada su u pitanju ispolitizovane teme.

"Oni su napravili fenomenalnu repotažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na Kosovu i Metohiji", ocenio je Gujon.

Istakao je da je "Figaro" najčitaniji i najprodavaniji časopis u Francuskoj i da će svaki čitalac imati priliku da se upozna sa onim što se dešava na KiM već 20 godina.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zamenik urednika "Figaroa" prkosi pretnjama posle reportaže o Srbima na KiM

Izvor: Večernje novosti, 25.Jun.2019

Žan Kristof Bison, nakon što se našao na meti pretnji, na Tviteru podelio tekst jednog drugog francuskog magazina koji je pisao o KiM, poručivši "nismo sami" Zamenik urednika francuskog "Figaroa", koji je nedavno objavio opširnu reportažu o Srbima na KiM i zbog toga se našao...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.