Izvor: Politika, 14.Okt.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ćemo na birališta zbog Kosova

Ako se postavljaju nemogući uslovi zbog kojih bi Srbija morala da zgazi svoju zastavu, onda je vreme za izbore, rekao je juče Vučić

 Ukoliko Brisel ne bude znatno odstupio od sadašnjeg nacrta plana za poglavlje 35, o Kosovu, to bi mogao da bude dovoljan razlog za vanredne parlamentarne izbore, kažu sagovornici „Politike” iz krugova vlasti. Naravno, dodaju, ta odluka će najviše zavisiti od premijera Vučića. Naši izvori napominju da je ova vlast iskreno posvećena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evropskim integracijama, ali da nije spremna na tolike ustupke koji se ovim nacrtom traže.

Aleksandar Vučić je praktično to i rekao juče u Jagodini. „Ja nemam pravo da menjam pravac Republike Srbije i neću to da radim. Ako budem video da se postavljaju nemogući uslovi, koje Srbija ne može da ispuni jer bi time morala da zgazi svoju zastavu, u tome neću da učestvujem i onda je vreme za izbore”, rekao je Vučić, a prenosi Tanjug. On je dodao da je podršku naroda dobio na politici evropskih integracija, da je Srbija marljivo i vredno radila, da očekuje zbog toga otvaranje pregovaračkih poglavlja do kraja godine i naglasio da on tu svoju politiku neće menjati.

Socijalisti su i dalje protiv vanrednih izbora, ali kao i uvek, što naglašava njihov lider Ivica Dačić, od njih ne zavisi, nego od Vučića. Dačić je juče na TV Vojvodina rekao da i nove okolnosti u vezi sa Kosovom nisu dovoljan razlog za izlazak na glasanje. Potpredsednik njegove stranke Predrag Marković je konkretniji, ocenjujući da to nije dobro i da „ne treba da se koristi svaki obrt u Briselu da bi se destabilizovala unutrašnjopolitička scena”.

„Sada nije vreme za izbore. I šta bi oni tačno, sem manifestacije jedinstva, doneli novo i bolje? Patriotsku retoriku umesto za izbore treba čuvati za razgovore sa moćnim silama, ne treba je trošiti na srpsko biračko telo, koje je, nadam se, u većini patriotsko. Patriotski treba pregovarati, a to nije stvar izbora, već pametne državne politike”, rekao je Marković za „Politiku”.

U danu kada je Izvršni savet Uneska odlučio da na dnevni red uvrsti predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije, i dok je premijer vagao da li treba da ide u Brisel na sastanak sa Isom Mustafom i Federikom Mogerini, južna srpska pokrajina je još jednom postala potencijalna izborna tema. Ovog puta, prilično neočekivano, zbog toga što je, gotovo do juče, zvanični Beograd isticao samo uspehe u briselskom procesu, a premijer Vučić je više puta potencirao odličnu saradnju i razumevanje sa „prijateljima” iz država zapadne Evrope.

Šta se to u međuvremenu dogodilo? Za razliku od zvaničnog stava šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta, koji je, u vezi sa nacrtom poglavlja 35, juče izjavio da „nije reč o pritiscima već o nastavku dijaloga”, izvori „Politike” u vrhu SNS-a tvrde da su se u poslednjih desetak dana pojačali pritisci na Vučića iz pojedinih zapadnih centara moći. Navodno, zbog težnje Vlade Srbije da ove godine budu otvorena prva pregovaračka poglavlja pokušavaju da privole Beograd da prihvati kosovsku nezavisnost. U tom cilju je smišljen i ovakav plan poglavlja o Kosovu, po principu „ako prođe – prođe”.

„Mi smo očekivali da će pre ili kasnije ti pritisci da budu sve izraženiji, ali nismo očekivali da će sada da potegnu to pitanje. Verovali smo da će to biti u toku pregovora sa EU, a ne na samom početku, i time smo bili iznenađeni”, ističe naš sagovornik, koji pretpostavlja da je do „ubrzanja” događaja došlo iz geopolitičkih razloga. Rusija je intervenisala u Siriji, što se mnogima na Zapadu ne sviđa, pa su se „setili” da Beograd nije uveo sankcije Moskvi i da bi konačno morao da se odluči kom će se jatu privoleti.

Geopolitiku spominje i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji, kako kaže, kao stari evroskeptik misli da mi nikada nismo imali prijatelje u Briselu. Kako ocenjuje, zavaravali smo se da će zbog novog geopolitičkog konteksta promeniti odnos prema nama, da će postati mekši, da ćemo dobiti neke ustupke.

„Unutar EU ipak su bile dve struje – jedna koja se zalagala za nastavak integracija i koja je i prema nama imala blaži odnos, i ona koja je sve vreme bila protiv integracija i koja je sve vreme insistirala na Kosovu. Nemci, koji su tu bili negde između, jesu mnogo tražili, ali nisu baš ovoliko. Izgleda da su sada, i u kontekstu migrantske krize i u kontekstu novih ekonomskih problema, spremni da polako potpuno zatvore kapije Evrope. I onda je ovo zgodan izgovor – postaviš poglavlje 35 i zatvoriš vrata Evrope”, ocenjuje Anđelković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Da li ćemo na birališta zbog Kosova?

Izvor: OkRadio.rs, 14.Okt.2015

Ako se postavljaju nemogući uslovi zbog kojih bi Srbija morala da zgazi svoju zastavu, onda je vreme za izbore, rekao je juče Vučić Ukoliko Brisel ne bude znatno odstupio od sadašnjeg nacrta plana za poglavlje 35, o Kosovu, to bi mogao da bude dovoljan razlog za vanredne parlamentarne izbore, kažu...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.