Nuklearni fizičar stekao milione krijumčareći drogu, potrošio ih živeći kao plejboj

Izvor: Blic, 31.Jul.2013, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nuklearni fizičar stekao milione krijumčareći drogu, potrošio ih živeći kao plejboj

Hauard Marks je diplomirani nuklearni fizičar koji ima 67 godina, a velike dugove u koje je zapao pokušava da otplati nastupajući kao stend ap komičar u britanskim barovima. Pre par decenija, imao je sve - milione dolara, zgodne žene, poznanike u svetu šoubiznisa, a onda je policija konačno otkrila da je krijumčario i po 30 tona narkotika odjednom. Hauard Marks

Velšanin koji je studije nuklearne fizike završio na prestižnom Oksfordu, ubrzo je shvatio da mu ništa ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << može doneti toliko novca kao krijumčarenje droge.

Budući da je i sam redovno konzumirao marihuanu, još kao student poznavao je lokalne dilere. Sedamdesetih je počeo da trguje narkoticima širom Londona, nemajući i dalje krivični dosije.

Da li se zločin isplati?

Na ovo pitanje, koje mu je postavio novinar "Telegrafa", Marks je odgovorio rečima:

- Definitivno se isplati. Ipak, ako neko razmišlja da li da postane kriminalac ili ne, prvo neka baci ciglu na policijsku stanicu i vidi kako će se provesti, pa onda neka pređe na krupnije stvari.

- Novac je, naravno, bio moj osnovni motiv. Nije bio jedini, ali podrazumeva se da me je dobra zarada podsticala da istrajem i preduzmem rizik - rekao je Marks za britanski "Telegraf".

Ubrzo je počeo da krijumčari hašiš na relaciji Frankfurt-London, a kada se "posao" razvio, unajmio je nekoliko prijatelja da mu pomažu. Hašiš je krio u nameštaju pakistanskih diplomata koje su se selile za Englesku.

Do sredine sedamdesetih, Marks je zarađivao 50.000 funti po pošiljci. Svi su želeli da rade sa njim, jer je imao jake veze sa Libanom, Pakistanom i Avganistanom, a bio je uvek okružen lepim ženama.

- Moj najkrupniji posao bilo je prenošenje 30 tona droge od Tajlanda do Kine. Pošiljka je vredela 60 miliona funti, ali nisam to obavio sam, tako da sam zaradio oko 700.000 funti. Takođe, zaradio sam tri miliona odjednom, krijumčareći hašiš na aerodrom Kenedi - istakao je on.

Visoku cenu usluga dostigao je i zahvaljujući lukavosti, pa je tako jednom prilikom transportovao kanabis u SAD, sakrivši ga u instrumentima izmišljenog britanskog benda, koji je navodno krenuo na turneju po Americi.

- Zarađivao sam po nekoliko miliona godišnje. Suprotno izreci, ja smatram da novac može da vas učini srećnim - rekao je Marks.

Svu imovinu dao je bivšoj ženi, pa sada živi od danas do sutra

Prvi put je uhapšen krajem sedamdesetih, kada je u zatvoru proveo skoro dve godine. Od izlaska, pa do kraja osamdesetih, uspešno je trgovao drogom, a novac je prao preko turističke agencije, vinarije i slično.

Kada je, pred kraj osamdesetih, uhapšen u Madridu, njegova optužnica sadržala je čitavih 40 strana i pretila mu je kazna od najmanje 10 godina zatvora. Sa suprugom Džudi izručen je sudu na Floridi 1989. godine, gde je osuđen na 25 godina zatvora.

Međutim, odslužio je samo sedam godina, nakon čega je pušten zbog dobrog vladanja. Po izlasku 1996, izdao je autobiografiju "Mr. Nice" (gospodin Dobrica), koja je prevedena na nekoliko jezika i ekranizovana. To je, inače, njegov nadimak koji je stekao koristeći pasoš osuđenog ubice Donalda Najsa.

Marksova karijera književnika je napredovala, ali i dalje nije mogao da se odrekne starog načina života, pa je trošio više nego što je zarađivao. Veliki deo tog novca odlazio je na žene, što nikako nije mogla da prihvati njegova supruga Džudi, pa su se 2005. razveli.

Danas Hauard Marks živi u dugovima i nastupa kao stend ap komičar. Na njegovu sreću, povremeno i dalje dobija novac od prodaje njegove autobiografije.

- Kada sam je tek izdao, knjiga mi je donela oko pola miliona funti. Srećom, čekovi stižu i dan danas. Nekad me suma razočara, a nekad mi spase život. Imam velike dugove i sam sam kriv za to. Toliko sam srećan što sam na slobodi, da ne brinem o novcu - objasnio je on.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Playboy

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nuklearni fizičar stekao milione krijumčareći drogu, potrošio ih živeći kao plejboj

Izvor: medio.rs, 31.Jul.2013

Hauard Marks je diplomirani nuklearni fizičar koji ima 67 godina, a velike dugove u koje je zapao pokušava da otplati nastupajući kao stend ap komičar u britanskim barovima. Pre par decenija, imao je sve - milione dolara, zgodne žene, poznanike u svetu šoubiznisa, a onda je policija konačno otkrila...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.