Ženska pravila ishrane

Izvor: B92, 15.Maj.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženska pravila ishrane

Žene imaju sasvim drugačije potrebe za namirnicama od muškaraca. Dok muškarci čeznu za pivom, krilcima i picom, ženama je potrebna uravnotežena ishrana. Evo i 7 pravila za žene.

1. Jedite i pijte mlečne proizvode

Kako starimo telo više ne pravi zalihe kalcijuma kao nekada pa nam kosti postaju slabe i krhke, što često vodi u osteoporozu. Zbog toga je bitno da u mladosti unosimo dosta kalcijuma. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << On se najbolje apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom D, a oba se mogu naći u većini mlečnih proizvoda. Iako mlečni proizvodi mogu da goje, potražite obrane ili mlečne proizvode sa niskim procentom masti.

2. Smanjite gazirane napitke

Da li ikada čitate sastav na gaziranim napicima? Imaju previše šećera i kofeina, ali da li znate koliko imaju kalorija? Pored supstanci koje ne znamo ni da izgovorimo, puni su veštačkih zaslađivača i kukuruznog sirupa koje telo ne može da obradi. Pored svega toga, zaslađivači izazivaju rak.

3. Ušarenite porciju hrane!

Ovo je veožma važno pravilo koje bi trebalo upamtiti. Da li ste znale da što vam je tanjir šareniji, zdraviji je? Crveno, žuto i zeleno na tanjiru sadrži samo dobre sastojke a ništa štetnih materija.

4. Dobra vlakna

Pogrešne su dijete koje isključuju ugljene hidrate. Telu su potrebna vlakna, šećeri i ugljeni hidrati. Zašto su vlakna toliko važna? Ona čiste telo od viška hormona. Prosečnoj osobi je potrebno 25 grama vlakana dnevno ali nažalost, retko ko se toga i pridržava.

5. Brusnica

Brusnica ili sok od brusnica je najbolji saveznik protiv urinarnih infekcija. Više od 250ml dnevno može biti previše jer izaziva druge probleme, ali ta količina sigurno održava urninarni trakt čistim. Pored toga, ima dosta vitamina C.

6. Jogurt

Za žene pogotovo, ova namirnica je odlična. Ima dosta proteina, vitamina D i kalcijuma, kao i aktivne kulture lactobacillus bulgaricus i streptococcus thermophilus koje pomažu probavu. Kada kupujete jogurt čitajte da li sadrže previše šećera ili masti.

7. Voda

Potrebno nam je 8 čaša po 250ml dnevno ili nešto manje od 2l. Dosta vode pomaže da održimo hidriranost i zdravlje, ali nas i ulepšava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.