Zagonetke iz Mesopotamije o seksu, pivu i politici

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2012, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagonetke iz Mesopotamije o seksu, pivu i politici

Arheolozi i stručnjaci za kulturu naroda Mesopotamije protumačili su jednu kamenu ploču ispisanu na akadskom jeziku i otkrili zanimljive zagonetke.

Kamena ploča, stara više od 3.500 godina napisana je klinastim pismom i sadrži serije zagonetki koje pokazuju da su ljudi i pre toliko godina otvoreno razgovarali o politici, vojsci i seksu i ismevali mnoge javne ličnosti, kao što i mi to danas radimo.

Ploča potiče sa sa teritorije današnjeg Iraka, iz nekadašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Vavilona. Tekst su preveli Nejtan Vaserman, profesor sa Instituta za arheologiju u Jerusalimu i Mihael Štrek sa Univerziteta u Lajpcigu.

"Ovo je relativno redak žanr. Nismo do sada našli mnogo zagonetki", izjavio je profesor Vaserman za sajt "LiveScience".

Neki od dešifrovanih tekstova su "vulgarni i seksualno eksplicitni", a drugi šaljivi.

Nažalost, nije poznato gde se tačno danas nalazi ploča, koja se pre početka rata u Iraku nalazila u muzeju u Bagdadu. Ploča pokazuje da su i Vavilonci imali neobičan i surov smisao za humor. Neke od zagonetki su logične i za naše poimanje, ali neke je teško razumeti.

Jedna od zagonetki glasi: "On je iskopao oko: To nije sudbina mrtvog čoveka; On je isekao grlo: Mrtav čovek (Ko je to?)". Odgovor na ovu zagonetku je - guverner.

"Ova zagonetka govori o guvernerima koji jedino imaju moć kao sudije da kažnjavaju ili osuđuju na smrt. Imamo interesantne tragove političke kritike, pa i besa prema političarima", piše u izveštaju Štreka i Vasermana.

Jedna od mnogo vedrijih zagonetki glasi: "I tvojim ustima i zubima, ili u urinu

konstantno gleda u tebe i meri sud tvog gospodara (Šta je to?)". Rešenje je - pivo.

Pojedine zagonetke su seksualnog sadržaja, kao na primer sledeća: "Deflorisana (devojka) nije zatrudnela. Nedeflorisana (devojka) je zatrudnela (Šta je to?)". Odgovor je, začudo, pomoćna vojska, odnosno grupa vojnika koja nije najpouzdanija.

Zagonetka koja, nažalost, nije cela sačuvana glasi: "...od tvoje majke je od onog koji ima odnose sa njom". Njeno rešenje stručnjaci nisu mogli da saopšte jer je taj fragment teksta oštećen.

Još jedna zanimljiva zagonetka: "Kula je visoka, ona je visoka ali ipak nema senku (Šta je to?)". Njeno rešenje je - sunčev zrak.

Poslednja zagonetka se oslanja na logiku i glasi: "Kao riba u ribnjaku, kao trupe pred kraljem (Šta je to?)". Odgovor je slomljeni luk. Smisao ove zagonetke je u tome da je riba u ribnjaku beskorisna onome ko je gladan, a i vojska koja stoji ispred kralja ne bori se i ne štiti kraljevstvo, a tako je i slomljeni luk neupotrebljiv u borbi ili lovu.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.