VALJEVSKA PIVARA PONOVO U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

Izvor: Kurir, 01.Feb.2011, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VALJEVSKA PIVARA PONOVO U DRŽAVNOM VLASNIŠTVU

VALJEVO - Valjevska pivara je odlukom stečajnog sudije Privrednog suda u Valjevu danas ponovo postala državno preduzeće, čime je izbegnuto zatvaranje firme koja uspešno posluje iako je u stečaju.

Sud je na osnovu zaključka Vlade Srbije izglasao izmenjeni plan reorganizacije Pivare koji je predložio stečajni upravnik Zoran Božić.

- Valjevska pivara, najveće preduzeće u valjevskom kraju, koja baštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vek i po postojanja, neće biti prinuđena da stavi ključ u bravu i prestane da postoji. Pivara će nakon ovog danas nastaviti uspešno da posluje i da i dalje bude jedan od oslonaca razvoja ovog kraja - izjavio je Božić, dodajući da je za to preduzeće najvažnije što je izbegnuto njegovo zatvaranje nakon sedmomesečnog stečaja.

Po planu reorganizacije, potraživanja Republike Srbije koja su nastala po osnovu javnih prihoda Valjevske pivare AD (porezi, akcize i porez na dodatu vrednost) sa kamatom, bez doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje, dostigla je iznos veći od milijardu dinara, i on je sada pretvoren, kao glavni dug, u kapital Republike.

Saglasnost za to dobijena je od Poreske uprave Ministarstva finansija. Ostatak kamate u iznosu od 950 miliona dinara, raspoređen je na pet godina, s tim što grejs period traje godinu dana, a ovaj doprinos Pivara mora da uplati u naredne četiri godine.

Valjevska pivara je na ovaj način praktično ponovo postala državna, s tim što mali i dosadašnji većinski akcionari, koji su bili okupljeni oko "Atlas grupe", koji su činile "Ekspres gradina", "Triglav Kopaonik" i "Pireus" banka, koji su Valjevsku pivaru kupili pre nekoliko godina po ceni od 22 miliona dinara, sada ostaju bez akcija.

Planom za ovu godinu, Valjevska pivara će nakon reorganizacije tržištu isporučiti 95.000 hektolitara piva. Broj zaposlenih, prema onome što je usvojeno u Privrednom sudu u Valjevu, sa sadašnjih 230, biće smanjen za deset odsto.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.