Ušće čeka reku pivoljubaca

Izvor: Politika, 05.Jul.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ušće čeka reku pivoljubaca

Jedanaesti „Birfest” biće održan od 14. do 18. avgusta. – Uz mnogo kvalitetne muzike, posetioci će prvi put uživati u pivu proizvođača iz Velike Britanije

Susret pivskih brendova iz cele Evrope i ljubitelja „soka od ječma” i ove godine je zakazan na Ušću, od 14. do 18. avgusta. Štandove će postaviti proizvođači iz Nemačke, Turske, Francuske, Belgije, Rumunije... Ukupno 50 marki piva. Novina na ovogodišnjem, jedanaestom „Birfestu” je to što će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedna država imati svoj nacionalni štand: u specijalno uređenom „Bridž pabu”, predstaviće se nekoliko proizvođača iz Velike Britanije.

Po tradiciji, u muzičkom delu festivala nastupiće najbolji sastavi i solisti iz Srbije i regiona.

Na pozornici će se, najavljuju organizatori iz Beogradske kulturne mreže, smenjivati „Riblja čorba”, „Bajaga i instruktori”, „Dubioza kolektiv”, Masimo Savić, grupa „BadCopy”, „Partibrejkersi”, „Atomsko sklonište”, Rambo Amadeus, a kao specijalni gosti, nastupiće međunarodni sastav „BoneyM”.

– I ove godine, podržaćemo mlade muzičare, pa će na konkursu otvorenom na fejsbuk-stranici festivala biti izabran jedan od sastava koji će svirati na velikoj bini „Birfesta”. Snimci svih demo bendova, koji su se prijavili na konkurs, biće objavljeni 6. jula, a glasovi, odnosno „lajkovi” biće prikupljani do 20. jula – najavila je Neda Kurjački, portparolka Beogradske kulturne mreže, koja je organizator ovog festivala piva.

Među pokroviteljima fešte je i gradska uprava, pa je član njenog veća Željko Ožegović poručio da ova smotra zaslužuje podršku kao „mesto dobre zabave za sve generacije i jedan od najznačajnijih kulturnih događaja na ovom prostoru koji obogaćuje turističku ponudu i šalje pozitivnu sliku u svet”.

Dejan Veselinov, direktor Turističke organizacije Beograda, naveo je da je „Birfest” najveći festival u zemlji i regionu i da značajno utiče na povećanje broja gostiju iz inostranstva u prestonici.

-------------------------------------------------------------------------------

„Birfest” u brojevima

5,5 miliona posetilaca posetilo je „Birfest” u toku deset godina postojanja

450 muzičkih sastava i solista nastupilo je na „Birfestu” od osnivanja festivala do prošle godine

90 pivskih brendova predstavljeno je na ovoj fešti utemeljenoj 2003. godine

-------------------------------------------------------------------------- 

Besplatan javni prevoz za posetioce

Predstojeći festival piva tradicionalno će obeležiti i niz društveno odgovornih kampanja, kao što su reciklaža i edukacija o bezbednosti učesnika u saobraćaju.

– U sklopu promocije reciklaže, u saradnji sa strateškim partnerima festivala, kompanijama „Ball packaging Europe” i „Apatinskom pivarom”, pripremili smo specijalnu birfest-limenku „Jelen piva”, koja će ujedno biti i jedinstveni suvenir ovogodišnjeg festivala. Ograničena serija ovih konzervi naći će se od sutra u maloprodaji širom Srbije – najavljuju iz Beogradske kulturne mreže.

Organizatori apeluju i na posetioce da razumno konzumiraju alkohol i preporučuju da se nakon koncerata gosti kućama vraćaju vozilima GSP-a, jer će prevoz biti besplatan.

N. B.

objavljeno: 05.07.2013.
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.