(UZNEMIRUJUĆE) UMESTO KRIGLE, NOGA MRTVOG TALIBANA! Specijalac šokirao fotografijom iz Avganistana (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2020, 16:43

(UZNEMIRUJUĆE) UMESTO KRIGLE, NOGA MRTVOG TALIBANA! Specijalac šokirao fotografijom iz Avganistana (FOTO)

Australijski "Gardijan" objavio je fotografiju vojnika specijalnih snaga te zemlje kako pije pivo iz protetske noge mrtvog talibanskog vojnika u baru u Avganistanu.

Vojnik koji je navodno prikazan na fotografiji i dalje je u vojsci, navodi "Gardijan". Fotografija je snimljena u baru "Fet lejdis arms" – improvizovanom pabu otvorenom u australijskoj bazi specijalnih snaga u Tarin Kovtu 2009. godine.

Na drugoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << fotografiji se vide dvojica vojnika kako plešu sa veštačkom nogom, za koju se veruje da pripada talibanskom borcu ubijenom tokom napada na kompleksa tunela u mestu Kakarak u Uruzganu u aprilu 2009. godine.

Posle operacije u kojoj je zaplenjena, protetska noga je postavljena u „Fet lejdis arms“ i putovala je zajedno sa jedinicom.

- Noga se nalazila svugde gde je postavljen "Fet lejdis arms" i povremeno je korišćena za ispijanje piva - rekao je jedan bivši vojnik.

Fotografija je objavljena dve nedelje nakon što je šef australijske vojske Angus Kebel objavio izveštaj koji optužuje australijsku vojsku za ratne zločine u Avganistanu.

Fotografiju možete pogledati OVDE

Izveštaj sadrži podatke o 39 slučajeva ubistava avganistanskih civila i zatvorenika od strane elitnih australijskih trupa između 2005. i 2016. godine. Australijska vojska otpustila je 13 vojnika posle sveobuhvatne četvorogodišnje istrage ratnih zločina u Avganistanu.

Načelnik odbrambenih snaga izvinio se avganistanskom narodu u ime Australije, opisujući postupke vojnika koji su umešani u zločine kao "sramotne", ocenivši ih kao "tešku izdaju" australijske vojske.

Veterani australijske vojske negodovali su zbog toga što izveštaj nije usmeren na komandante visokog nivoa, sugerišući da „nije bilo načina“ da starešine nisu bile svesne ratnih zločina u kojima su učestvovali njihovi potčinjeni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.